Три от големите дами в българската живопис – Снежана Фурнаджиева, Кирила Георгиева и Нели Ценова откриха изложба в пловдивската галерия SPS. С експозицията „Споделени картини“, която обединява на едно място тези познати и атрактивните творци, се надяваме да поставим силен старт на сезона, обясниха организаторите при снощното откриване.

В картините на Кирила Георгиева има препратки от минало към настояще, смесване на радост и тъга, мистика и философия. Тя рисува нещата от живота, които я вълнуват. Вярата присъства много силно в творбите и - изобразява божествени храмове, прекрасни ангели, които се реят над нас. Пред нейните картините не можеш да останеш равнодушен, казват кураторите.

Нели Ценова е от авторите, разпознаваеми с брилянтния си почерк и категоричен изказ. Самата тя казва: „за да бъде истинска една картина, трябва да бъде фантазна“. Нели пречупва нещата от реалността през своя мироглед и светоусещане и така творбите и добиват една невероятна мистика. Тя ни разказва и за живота и за любовта, и за отношенията между хората. На пръв поглед изпъква нейният невероятно красив рисунък, но когато се вгледаш откриваш философския замисъл в картините.

Организаторите на експозицията описват с 4 кратки думи Снежана Фурнаджиева - брилянтен почерк и категоричен изказ. Обича да рисува в една тоналност  - от тюркоазено синьо до ултрамарина. Но в последните си картини тя вмъква едно топло червено, едно землисто кафяво, което придава топлина, невероятно излъчване и въздействие на картините. Дамите, които рисува, впечатляват с изящни лица, големи очи, лебедови шии и нежни ръце.

Прекрасните женски образи Снежана е разположила на фона на Стария Пловдив, който по този начин оживява. Когато застанеш пред картината, като че чуваш потракването на токчетата на тези елегантни дами. Фурнаджиева рисува с толкова любов и чувство Стария град може би, защото дълги години – 18 е живяла далеч от родината и именно Старият Пловдив е бил духовната и връзка с България.

Според Снежана Фурнаджиева галерия SPS е „едно интересно ново пространство, което има съвсем друго отношение към картините. Ние сме 3 различни художнички, като всяка със своето топло отношение към живота допринася да се получи една симбиоза между изкуство, красота, мъдрост и елегантност в тази атмосфера“.

Председателката на Дружеството на пловдивските художници сподели, че откриването на експозицията в SPS „е един малък отдих след терзанията ни с новата изложбена зала на ул. Гладстон. Управляващите трябва да разберат, че 45 години никой не посмя да изхвърли едно 106-годишно дружество. И да дръзне да си мисли, че може да управлява културно пространство, разработено вече от нас. Защото то не е просто изложбена зала, това е дом, в който всички творци намират пристан, закрила. Дружеството защитава интересите на художниците, подпомага младите дарования, както възрастните и болните, то е във всички мигове от живота на художника. Галерията на ул. Гладстон е социално съществуване на творците, една крепост, от която се родиха толкова таланти, прославящи България по света, всъщност художниците са визитната картичка на Пловдив“.