Информационната кампания "Познавате ли признаците на остеопорозата" започва утре в Пловдив  в 10:00 часа в сградата на Регионалната здравна инспекция на ул. "Перущица" №1. На нея желаещите са призовани да определят личния си риск. Организатори на инициативата са РЗИ и асоциация "Жени без остеопороза".
В програмата днес ще се състоият презентации за профилактика на заболяването при мъже и жени, след което ще има тестове за определяне на личният риск;  на присъстващите ще бъдат раздадени информационни материали и ще им бъде  представено първото ръководство на Международна фондация по остеопороза за профилактика!
Остеопорозата е най-честото заболяване на костите, което води до прогресиращо намаляване на костната плътност и до значително завишаване на риска от развитие на костни счупвания. Заболяването е наричано “тихия враг”, тъй като често протича без каквато и да било симптоматика и обикновено се открива след леки падания, при които се развиват сериозни фрактури. То се наблюдава и при двата пола, но сравнително по-често страдат жените след преминаване през менопауза. Заболяването се развива, когато се наруши балансът между разграждане на костта и нейното възстановяване с нова костна тъкан. Остеопороза – може да бъде победена с правилно хранене и начин на живот |