Пловдивски криминалисти задържаха двама мъже при специализирана операция срещу престъпления с културно-исторически ценности. Това съобщиха от ОД МВР.
Процесуално-следствените действия са осъществени под ръководството на Окръжна прокуратура – Пловдив.

В понеделник служители на отдел „Криминална полиция“ при областната дирекция на МВР предприели претърсване на адреса на 50-годишен мъж, за когото е придобита информация, че предлага за продажба по интернет копия на антични монети.  При претърсването в жилището му са открити множество инструменти, везни, микроскоп и матрици за изработка на фалшиви монети. Иззети са и няколко монети от бял метал, чиято културно-историческа стойност предстои да бъде изяснена с експертиза. С полицейска заповед мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Ден по-късно от колегите им от Второ РУ бил задържан 64-годишен мъж, заподозрян за незаконна иманярска дейност. В имота му са намерени металотърсач и 21 монети, произходът и датирането на които също предстоят да бъдат анализирани.  

По случаите са образувани две досъдебни производства за престъпление по чл. 278 от НК. Работата на разследващите продължава под наблюдение на прокуратурата.