До края на настоящата седмица ще бъдат доставени безплатните ваксини срещу грип За това информираха  от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Те ще бъдат разпределени сред личите лекари, които по своя преценка ще имунизират пациентите си. Предимство ще имат хората с хронични болести и тези над 65 години.   

Грипът се проявява във всички възрастови групи, от по-леки до тежки състояния и смърт. Най-висока е смъртността при хората над 65 г., като достига до 90% от смъртните случаи, предимно при лица с придружаващи заболявания. Много от случаите на грип и свързаните с него тежки усложнения и смърт могат да бъдат предотвратени посредством ваксинопрофилактика. При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи​ - с 80%.  

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61%). С приемане на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип се цели чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни, навършили 65 г., да се снижи заболеваемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с грипа.