Престижният научен форум се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на науката и образованието по договор № КП-06-МНФ/23 от 16.07.2019 г. с ръководител проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак и координатори д-р Весела Казашка и д-р Васил Колев.
Събитието се открива на 24 октомври в 9.30 ч. в Концертната зала на висшето училище по изкуствата. Приветствие към регистрираните повече от 50 участници от шест държави-САЩ, Русия, Полша, Румъния, Казахстан и България  ще отправи ректорът на академията проф. акад. Милчо Василев.
Пленарните доклади  са поверени на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак от АМТИИ, ректора на Музикалната академия „Карол Липински“ – Вроцлав, Полша проф. д-р Гжегош Кужински, проф. дпн. Инна Федотенко от Тулския държавен психолого – педагогичеки университет – Русия и проф. Калин Кирилов- преподавател във Факултета по музика на Университетът в Тоусън, САЩ. Във форума участват и представители на шест български висши училища- Националната музикална академия, Софийския университет,  Великотърновския университет, Пловдивския университет, Нов български университет и Югозападния университет, както и докладчици от други институции.
За модератори на научните панели са избрани проф. д-р Галина Лардева - декан на факултет „Изобразителни изкуства“ в АМТИИ, проф. д-р Емилия Константинова-преподавател по артмениджмънт и проф. д-р Любомир Караджов - професор по теория на изкуствата в АМТИИ.
С цел да надградят и развият конференцията, тази година организаторите предвиждат кръгла маса на студентските съвети на четири от висшите училища в града – Университета по хранителни технологии, Аграрния университет, Медицинския университет и студентския съвет при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”.
Статиите и докладите, предоставени в конференцията, ще бъдат анонимно рецензирани и отпечатани в сборник, който е включен като издание на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” в базата данни на Националния център за информация и документация - НАЦИД.