Хората с установена болест на Паркинсон  могат да се прегледат безплатно при водещи невролози от 4 ноември до края на месеца.  Кампанията ще се проведе в  лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.   Това съобщи акад. проф.  Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология (БДН), изпълнителен директор на УМБАЛНП „Св. Наум“. В Пловдив пациентите ще се обръщат към проф. Пенка Атанасова и д-р Костадин Чомпалов от неврологичната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“. Те ще преглеждат всеки понеделник и четвъртък от 11 до 13 ч. Предварителното записване е на телефон: 0882 212 449 всеки делничен ден от 9 до 12 ч.

"България разполага с всички съвременни методи в терапията и в късните фази на болестта, които се плащат изцяло от Здравната каса. У нас  пациентите са между 12 000 и 15 000. Напоследък идват все повече болни със закъсняла диагноза, от порядъка на 4 г. – 5 г. Това е характерно и в Европа, където 30% от пациентите се диагностицират с 2 до 3 г. закъснение. У нас е малко повече“, обясни акад. проф. Миланов. Първите симптоми на заболяването са неспецифични. Характерно е треперенето, несръчност на едната ръка също е сред първоначалните симптоми. Впоследствие тя спира да се движи при ходен.

„Депресията, особено когато се появява внезапно на 55-60-годишна възраст, трябва да се проучи по-внимателно, защото често е сред първите симптоми на болестта на Паркинсон“, каза акад. проф. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“, зам.-председател на БДН. Той обърна внимание и на друг характерен ранен симптом – нощните кошмари и бурните резки движения насън, които при много пациенти се появяват преди двигателните оплаквания при паркинсонова болест. В България разполагаме с всички съвременни медикаменти за Паркинсон, които се прилагат и в чужбина. Терапията за късна паркинсонова болест се плаща изцяло от Здравната каса.

 Ако вие или ваш близък имате такива оплаквания, запишете час при невролог за консултация през ноември, посъветваха лекарите.