Психиатърка от Пловдив, участвал в престъпна схема за източване на около 500 000 лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, е задържан вчера за срок до 24 часа. Задържането е резултат от работата  по досъдебно производство, образувано на 21 ноември в отдел “Икономическа полиция”. До момента са извършени множество процесуално-следствени действия в тясно сътрудничество с ТД “НС” и Районна прокуратура – Пловдив, при строго спазени оперативни и процесуални правила за документиране на престъпната дейност. Претърсени са 5 адреса – в Пловдив, Кричим, Първомай и селата Кърнаре и Фотиново. Иззети са значителни по обем писмени материали и веществени доказателства - архив от амбулаторни листове, около 380 медицински протокола, 40 рецептурни книжки на пациенти, епикризи, служебен лаптоп, печат на РЗОК – Пловдив, силиконови заготовки на фирмени печати и печати от индивидуална и групова лекарска практика. Снети са обяснения на около 80  свидетели, сред които общопрактикуващи лекари и специалисти, служители на РЗОК – Пловдив и пациенти, на които са изписвани скъпоструващи лекарства от т.нар “депо-медикаменти”.

Според данните към момента, използвана е следната схема: НЗОК осигурява финансиране на 100% на лекарства, необходими за лечението на хора с диагноза “параноидна шизофрения”. За да се възползва от тази възможност, пациент с такова заболяване е необходимо да бъде изпратен от личния си лекар с направление при специалист психиатър. Той от своя страна извършва преглед и назначава лечение с т.нар “депо медикаменти” – препарати с отложено действие, от които една ампула е на цена между 700 и 900 лева. Скъпоструващите лекарства се купуват от аптека с договор по НЗОК, след издаване на съответния протокол от Специализирана лекарска консултативна комисия.

 Анализираната до момента информация дава основание на разследващите да обосноват предположението, че от началото на 2017 г. до август 2018 г. задържаният пловдивски лекар психиатър е съставял документи с невярно съдържание, съгласно които на 52 фиктивни пациенти е поставена диагноза “параноидна шизофрения”. Част от тези хора са били извън страната към датата на издаване на медицинските листове за прегледи, а други са имали ментални проблеми, но без необходимост от точно тези депо-медикаменти. В схемата са участвали и няколко общопрактикуващи лекари, които са предоставили на колегата си личните данни на пациентите си, а с помощта на посредници лекарствата са купувани от аптеки и продавани на половин цена на други нуждаещи се пациенти.

 Постигнатият успех в съвместната работа по този случай е от съществено значение, защото засяга нехуманно поведение на лекари, които от една страна ощетяват нуждаещи се пациенти, а от друга – нанасят значителни щети и на държавния бюджет с източване на НЗОК, заяви директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

Спецакцията е от изключително голям мащаб и успехът й стана възможен благодарение на добрата координация и професионалната работа на служителите от отдел “Икономическа полиция” и ТДНС. Под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив продължава цялостното документиране на случая, както и изясняване на всички обстоятелства около разбитата престъпна схема и евентуални други участници, допълни заместник районният прокурор и наблюдаващ делото Атанас Илиев.

На задържания лекар предстои да бъдат повдигнати обвинения за измама при условие на продължително престъпление и присвояване на над 500 хиляди лева, като наказанието, което го очаква е между 1 и 8 години лишаване от свобода. Има вероятност да му бъде повдигнато и второ обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание с цел имотна облага, което според закона се наказва с до 6 години лишаване от свобода, съобщиха от прокуратурата.

Подробности за успешната реализация бяха оповестени на брифинг днес, в който участва и административният ръководител на Районна прокуратура – Пловдив Чавдар Грошев.

Задържаната психиатърка  Инна Дончева.е в ареста за 24 часа,  предстои да й бъде наложена  мярка за неотклонение за 72 часа. По закон предвиденото наказание е между 1 и 8 години затвор.