" В наши опасностите в киберпространството се увеличават. Това предупреди  днес в Пловдив Орен Елимелех, международен експерт по киберсигурност към правителството на Израел и на Министерството на транспорта на Израел. Пред студенти от ПУ "Паисий Хилендарски" той изнесе  отворена  лекция на тема: „Киберсигурност и антитероризъм“ . Той приветства ръководството на Пловдивския университет, че открива курсове за киберсигурност.
След това  презентира пред представители на местната власт и бизнеса темата  „Киберсигурност и технологични решения за вашата организация“. На събитието в хотел "Рама Тримонциум" присъства и заместник-кметът на Пловдив Тодор Чонов, който заяви, че общината разбира опасностите  в интернет и взима мерки за по-голяма киберсигурност.  Участие във форума взеха  председателят на Българска асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов, шефът на Българска асоциация на сертифицираните етични хакери Ростислав Петров и други експерти.

"Ще ви дам конкретен пример. В болниците се съхраняват доста данни на пациенти. В случай, че бъдат хакнати хората,  които са го направили ще се запознаят със здравните данни на хората и тези, които бъдат подходящи за донори, могат да се окажат жертви на трафиканти на органи", заяви Орен Елемелех.  Той добави, хакери могат да проникнат в мобилният телефон на човек и от тям да извлекат данни. Също така могат да се възползват и от така наречените "умни" домакински уреди- тези които са свързани с интернет и да черпят от тях данни за жилището с цел грабеж.

" Хората не си дават сметка, че  смартфонът им дава изобилие от данни безплатно, които лесно могат да бъдат откраднати, защото обичайно се съхраняват в "облак". Така дори не ми е необходимо да хаквам телефона ви, достатъчно е да хакна облачното ви пространство, а това е лесно. Умен живот, умен транспорт, дигитални банки в телефона, умни застрахователни услуги в облак, умна кола - това са предимствата  и нововъведенията  на днешния свят.  Освен, че улесняват живота ни, те носят и опасности, ако не са защитени професионално.  Ето конкретен пример.  В Израел хакнахме системата на "Гугъл мапс", където създадохме виртуално жестоко задръстване по централен булевард, докато там реално нямаше никакви трафик проблеми. Резултатат бе, че  там нямаше нищо, но всички караха покрай булеварда. Това е пример как се повлияваме от дигитализацията, от умния живот", разказа Елимелех.  Той добави, че течът на Данни от Агенцията по приходите в България и можел да бъде предотвратен.

Орен Елимелех и Българска асоциация по киберсигурност организират  курсове  за подготовка и  сертифициране на граждани, бизнес и местна власт по киберсигурност.. Програмата стартира от началото на  следващата година.