Хиляди хора си взеха днес последно сбогом с големия  актьор, политик, гражданин Стефан Данаилов, предаде Epicenter.bg.

Той си отиде на 27 ноември след продължително тежко боледуване дни преди да навърши 77 години. До последния си миг, в който можеше да бъде активен, той играеше в театъра и обучаваше студентите в НАТФИЗ.

С големия творец в  Народния театър дойдоха да се сбогуват хиляди граждани, сред тях, разбира се, са всички негови роднини, синът му Владимир Данаилов, който пристигна в неделя от САЩ, Ирен Кривошиева, Димитър Пенев, Ивайло Калфин, Румен Петков, Валентин Михов, Огнян Герджиков, дерутати от БСП, от ГЕРБ и други.

Много хора  търпеливо в студа на огромна опашка в Градската градина. Колеги, приятели, близки и почитатели на актьора и на човека Стефан Данаилов споделят пред медиите свои чувства и спомени, свързани с легендата.

Президентът Румен Радев, предшественикът му Георги Първанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, Красимир Велчев от ГЕРБ, Вежди Рашидов бяха само някои от политиците на опашката, опасала фонтана пред Народния театър в Градската градина.

 

С последно сбогом с Мастъра си взимат и всички  ученици от осемте му випуска.
 

В близост до затворения ковчег от махагон бяха положени много венци. Сред тях е венецът с бели цветя от премиера Бойко Борисов и с червени рози от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Венци има и от Сергей Станишев, Министерството на културата, Корнелия Нинова, БСП-София, МВР, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Столичен куклен театър, Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, Държавен куклен театър - Сливен, куклените театри в Бургас, Габрово, Варна, "Сатиричния театър", "Младежки театър "Николай Бинев", Народен театър "Иван Вазов", "Театър 199", Красимир Каракачанов, Български олимпийски комитет, БНБ, Министерство на икономиката, Народното събрание, Комисия по култура и медии.

Пред NOVINI.BG голямата Татяна Лолова заяви, че Данаилов е бил посочен. "Той беше с нас и ще остане с нас. Той е неповторимото нещо, което сме имали ние. Каза - не ме жалете, живял съм, както трябва", заяви Лолова.

"Стефан носеше доброта в себе си Винаги носеше тревогите на другите като свои, Беше добър човек. Ние БСП осиротяхме. Макар че в последните си дни той ми каза - не оплачи, каквото и да се случи, ние сме заедно. И е прав, заедно сме. Поклон пред великия, непостижимия Стефан.

"Беше велика душа, за актьорско майсторство няма какво да говорим. Той ме съветваше, не само за футбол, защото и двамата бяхме наивни", каза и Валентин Михов.

Стоян Алексиев също заяви пред NOVINI.BG, че никога няма да го забрави. Владимир Пенев обясни през сълзи на очи, че винаги ще го помни.

Със сълзи на очи Башар Рахал заяви, че Данаилов е променял хората като е събуждал добротата в тях. "Той беше еталон за човещина и доброта. Какво му трябва друго на човек?", заяви още Рахал.

Валерия Велева сподели, че Стефан Данаилов е показал как се живее достойно.

Данаилов е актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията. През 1975 г. става заслужил артист, а през 1983 г. получава и отличието за народен артист.

Още като дете Данаилов участва в игралния филм "Следите остават" (1956). През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър "Н. О. Масалитинов" (1967 - 1968). Работи в СИФ (1968 - 1973).

Той е дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. За своите студенти той бе известен с прозвището Мастера.

Данаилов бе министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г. и депутат в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание.