Само с усилията на цялото общество може да се реши проблема с донорството у нас.  Това заяви  днес анестезиологът д-р Костадин Чифлигаров, координатор по донорство за УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Той бе основен лектор на проведената в Медицинския университет в Пловдив, посветена на проблемите на донорството в България и в региона.
 Донорството  преди всичко тежък  социален проблем, а не чисто медицински проблем .  Други сериозни проблеми пред разватието му в България са разединеното общество,  липсата на доверие към лекарите и здравната система като цяло, а също и грешната позиция на самото здравно министерство. Ниската здравна култура на гражданите също се явява сериозна пречка. Като фрапантен пример в своята практика д-р Костадин Чифлигаров посочи, как преди години получил предложение от близки на пациент да му дадат 20 лева да трансплантира мозък. Това според него показва до къде може да се стигне, когато хората не са информирани правилно.   Без донори няма и трансплантация   и за това България е на  28-мо място в Европейския съюз по брой трансплантирани хора.
От изнесените официални данни стана ясно, че 1153 пациенти в България се нуждаят от нови органи  органи    са регистрирани  за трансплантация в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.  Според медицинския специалисти обаче техният брой е три пъти повече, след като през последните години се измениха критериите за нефункциониращ орган с проблеми. В тяхна помощ е се провежда Националната кампания за насърчаване на донорството с цел повишаване  информираността на обществото.  Тя ще продължи до 5 декември. Кампанията е на здравното министерство в партньорство с БЧК и под мотото "Да! За живот!".