„Не карай пил!“, „Не карай без колан!“, „Не карай с превишена скорост“. С тези листовки студентите от Университета по хранителни технологии се обърнаха към своите връстници в навечерието на 8 декември, стартирайки кампанията „Празнувай отговорно“.

Кампанията се провежда за шеста поредна година. Студентите от УХТ започнаха инициативата през 2014 след трагичен инцидент като получиха още в старта й пълна подкрепа на академичното ръководство на Университета. Впоследствие към УХТ се присъединиха и останалите пловдивски висши училища, а от 2 години кампанията е национална.

„Радва ме това, че инициативата на студентите се превърна в добра традиция“, подчерта ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Кольо Динков.

Да бъдат разумни зад волана, обърна се към състудентите си председателят на Студенския съвет в УХТ и зам.-предкедател на Националното представттелсгво на студентските съвети инж. Иво Финков. Той призова младите хора за празника по възможност да пътуват с организиран транспорт и лицензирани фирми, а ако са със собствен превоз да шофират отпочинали и не употребили алкохол или други упойващи вещества.

Подкрепа за кампанията на студентите заявиха инспектор Ботьо Гиргинов от името на Сектор „Пътна полиция“ на Областна дирекция на МВР и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

„От 2009 г. досега за времето от 5 до 10 декември в Пловдивска област са станали 172 пътно-транспортни произшествия. През 2009 г. за това време загиналите са 13, а ранените – 220. През 2018 г. за същия период са станали 17 катастрофи, за щастие – загинали няма, а ранените са 25“, посочи инспуктор Ботьо Гиргинов. „Това, обаче не бива да ни успокоява – вниманието трябва да бъде повишено и затова инициативата на младите хора заслужава подкрепа“, добави представителят на Сектор „Пътна полиция“.

Кампанията „Празнувай отговорно“ продължава. Утре в УХТ ще има демонстрации за влиянието на алкохола върху човешкия оргянизъм, други симулативни игри, както и оказване на първа помощ и демонстрации от служители на БЧК.