Да бъде изграден многоетажен паркинг зад Преспите в район „Източен“, предлага общинският съветник от БСП Йордан Василев. На среща с представители на пловдивските медии днес той представи отговор на внесеното от него питане до кмета на общината има ли проект за благоустрояването на тереназад Преспите. Актуалният въпрос бе внесен още на първото заседание на новосформирания местен парламент. В отговора на администрацията се заявява, че управата би искала да облагороди терена, но на този етап няма пари. Ще се наложи да се изчака следващият бюджет и  ако се намерят средства, проект няма да е нужен.
Инж. Василев припомни, че точно преди местните избори хората от блоковете сами са премахнали гаражните си клетки, след като получили заплашителни писма от кметството, че ако не го направят, ще бъдат санкционирани.Като мотив за това решение в писмата били посочени инвестиционни намерения на общината за този терен. След изборите обаче се оказало, че проект за това място липсва.
„Тук има 6 блока, в които има общо 900 апартамента и живеят около 3000 души. В момента хората паркират в калта, а оплакванията за разбити коли нарастват непрекъснато. Сред жителите на квартала се говори, че общината се готви да продаде терена за застрояване“, обясни Йордан Василев.
Според него най-добрият вариант е на мястото да бъде изграден многоетажен паркинг, а около него да бъде изграден парк с място за игра за децата, защото няма такъв наоколо в квартала.

Той добави, че  ще внесе питане питане в Общинския съвет  и за това кой носи отговорността за проваления   Транспортен проект.
Така наречените „умни светофари“ в Пловдив въобще не са умни, тъй като никакви датчици не отчитат трафика, добави общинският съветник от БСП.

„Трябва да се премахне светофарът за ляв завой и да се върне турбинното преминаване, при което за всяка посока има осигурена зелена светлина. Едва тогава ще се отпуши трафикът в града“, предложи още Йордан Василев. Той  чака и отговор на питането си за умните светофари, които по никакъв начин не са облекчили трафика, а вместо това са довели до още по-големи задръствания.