"Може и да не теглим заем, ако пловдивчани са против.  Срещу хората и техните желания не смятаме да вървим“, заяви днес  кметът на Пловдив Здравко Димитров.  Коментарът му бе по повод евентуално изтлеглане на заем от 120 милиона лева за финансирането на реализацията на големи инфраструктурни обекта в града.    Той добави,  че се е създала излишна истерия около около лазмера на сумата,  като то все още нищо не е уточнено или уговорено. Тепърва ще бъде проведено обществено обсъждане, като ще се изкарат и проектите, които се смята да бъдат финансирани по кредитната линия.

„Предложението от  заем 120 милиона лева е от самата Eвропейска инвестиционна банка. Той  може да бъде за 20, 30 или 40 млн. лева, като величината му ще стане ясна след обсъждане на приоритетни проекти за Пловдив. Преговорите с банката  са започнали още в миналия мандат. Бившият кмет  Иван Тотев е преговарял за сумата от 80 млн. лева. Уточнавям, че заместник-кметът  Илия Кирчев не е политик и на него политическото говорене му е чуждо и за това се създаде това излишно напрежение“, добави още Здравко Димитров.

Последните две вноски от 50-милионния облигационен заем, който беше теглил по време на мандата си кметът д-р Иван Чомаков, се очаква да бъдат платени догодина, обяви  Здравко Димитров. Това е най-големият теглен заем до момента от местната управа по време на демокрацията.

Другият голям кредит, който се обслужва от градската хазна, е за 30 млн. лв. и е отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие по искане на тогавашния кмет Иван Тотев. Той бе използван за бул. „Северен“ и още три булеварда.

"Имам една добра новина за вас - проектите за ремонт на Концертна зала са готови и напролет може да се пристъпи към ремонта ѝ".  Това каза днес  кметът Здравко Димитров.

Той поясни, че проектите ще бъдат показани пред пловдивчани, като ще има организирано обществено обсъждане за тях, и ако няма възражения, напролет ще може да започнат ремонтните дейности.