Съветниците  от „Съюз за Пловдив“  предлагат над  25 обекта в шестте района да бъдат включени в капиталовата програма на Община Пловдив за 2020 г.  Поименният списък  на улици, тротоари, паркинги, детски градини  и детски площадки, които имат нужда от ремонт, е  внесен още в средата на декември в Общината, за да има достатъчно време администрацията  да го обсъди.

„Голяма част от обектите не изискват много средства и няма да тежат на бюджета. При подготовката на предложението сме се съобразили с районните кметства, за да не дублираме обектите. Всички ремонти са важни и отдавна се очакват от граждани“, коментира председателят на групата Евелин Парасков.

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ за пореден път настояват за

                        реконструкция на ул. „Даме Груев“ в „Южен“.

В мотивите си те посочват, че това е изключително важна артерия, защото свързва района с надлез „Родопи“.

„Ремонтът частично ще отпуши трафика по бул. „Македония“ при стадион „Тодор Диев“ и Бетонния мост“, счита Парасков. Той напомня, че „Даме Груев“ се върти в управленските програми 4 – 5 мандата, но  досега нищо не е свършено.

Вторият обект в „Южен“, който  трябва да бъде заложен в бюджета, е продължението   бул. „Македония“  от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“. Това е първият  етап от изграждането на пътната връзка до ул. „Поручик Въльо Стефов“.

                           Разширението на бул. „Марица“ в район „Северен“

е крайно необходимо  за подобряване на организацията на движението и благоустрояване на цялата  крайречна зона,  като най-напред трябва да се изготви проект, категорични са съветниците от „Съюз за Пловдив“. Те предлагат в проекта да бъдат предвидени паркоместа тип „джобове“ и велоалеи.

Досега  за бул. „Марица“- север  не е изготвен проект.

От „Съюз за Пловдив“ предлагат  в бюджета да се планират средства за проектиране на

                     продължение на бул. „Свобода“  до ул. „Рая“ и връзка с бул. „Шести  септември“.

„Продължението на бул. „Свобода“ ще поеме част от трафика на  бул. „Пещерско шосе“ и ще намали задръстванията.  Район „Западен“ се развива с бързи  темпове, особено в южната му част и за връзка с район „Централен“ е  необходима  успоредна пътна артерия на бул. „Пещерско шосе“, обясни Евелин Парасков.

Съветниците отново, както и в предишния мандат, искат да се осигурят средства  за проектиране на пешеходен подлез под жп линията в „Прослав“.  В мотивите си те напомнят, че жителите на   квартала от  2014 г. продължават да чакат удобно и безопасно преминаване. По предложение на „Съюз за Пловдив“ през 2016 г. в бюджета  бяха заложени  50 000 лв. за проектиране, но няма информация дали е изготвен  проект.

                    В „Тракия“  трябва да бъде санирана ДГ „Еделвайс” ,

която се намира на ул. „Теофан Райнов“ № 4.  ДГ „Еделвайс” е най – старата детска градина на територията на района. Тя е открита преди 35 години и една от малкото детски градини в района, които все още не са санирани, изтъкват в мотивите си съветниците.

Те предлагат

                   реконструкция  на ул.  „Димчо Дебелянов“  и „Щросмайер“ в район „Централен“,

включително и  изграждане нова канализационна и водопроводна система на ул. „Димчо Дебелянов“. Асфалтовата  настилка  на тези две улици до Централна поща е силно компрометирана.  Всеки ден граждани се оплакват, че си чупят колите. В района има  изготвени проекти и при осигурено финансиране те могат да се реализират още тази година.

В предложението на „Съюз за Пловдив“ е включено

                       проектиране  на връзката  на ул."Богомил" с бул."Санкт Петербург" в „Източен“.

В момента  на това място има черен път с локви и кал , който е трудно проходим за пешеходци. Стотици  граждани, които живеят в тази зона, са принудени да вървят по ул."Лев Толстой" до булеварда,  за да ползват градския транспорт.

„Повечето от обектите сме предлагали за финансиране и в миналия мандат, но така и не се случиха. Надяваме се, че в този мандат те ще бъдат реализирани“, каза Евелин Парасков.

От „Съюз за Пловдив“ ще поискат среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров и неговия заместник по строителство Пламен Райчев, за да обсъдят направените предложения.

Обектите, които „Съюз за Пловдив“ предлага за финансиране от бюджета:

РАЙОН „ЮЖЕН“:

1.         Реконструкция на ул. „Даме Груев“.

2.         Изграждане на продължение  бул. „Македония“ - от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“.

РАЙОН „СЕВЕРЕН“:

1.       Проектиране на цялостна реконструкция, включително  с разширение на бул. „Марица“ – север.

2.       Преасфалтиране  на улиците: „ Гърличе “, „ Жълтуга “, „Подрумче“ и „Деница“. Смяна на  дъждоприемните шахти. Ремонт на тротоарите .

3.       Преасфалтиране  на  паркингите на улиците: „Хан Телериг“ и тези, които се намират между „ Гонда вода“ и бул. „България“. Поставяне на настилка на паркинга на ул. „Харитон  Куев “ и ул. „Братя  Търневи “.

РАЙОН „ЗАПАДЕН“:

1.      Проектиране на продължение  на бул. „Свобода“  до ул. „Рая“ и връзка с бул. „Шести  септември“ и завършване на отчуждителните процедури.

2.      Пешеходен подлез  под  жп  линията в „Прослав“

РАЙОН „ТРАКИЯ“:

1.       Проектиране и саниране  на сградата  на ДГ „Еделвайс”

РАЙОН „ЦЕНТРАЛЕН“:

1.       Реконструкция  на улиците „Димчо Дебелянов“  и ул.  „Щросмайер “. Изграждане нова канализационна и водопроводна система на ул. „Димчо Дебелянов“.

2.       Преасфалтиране, полагане на нова тротоарна настилка на алеята между бул. „Васил  Апролов “  № 106-120.

3.       Изграждане на нова детска площадка пред блока на бул. „6 септември“ №236-240.

4.       Монтиране на  атракциони  за по-големи деца в междублоковото пространство на ул. „Христо Станчев“ № 3 и ул. „Бузлуджа“ №4.

РАЙОН „ИЗТОЧЕН“:

1.      Проектиране и свързване на ул."Богомил" с бул."Санкт Петербург".

2.      Изграждане на парк в карето между ул.   “Варшава“, ул.  „Месемврия “ и ул.   “Тодор Влайков“, ул. “Детелина“.

3.      Ремонт  на детската площадка с  паметника на ген. Радко Димитриев“, находяща се в р-н „Източен”,  между бул. „Цариградско шосе” № 50 и ул. „Ген.Радко Димитриев“№ 37.

4.      Ремонт  на детска площадка на  ул. „Преспа“ № 12.