Кметът на Пловдив Здравко Димитров възложи да се създаде експертна група, която да предприеме спешни мерки за разрешаване на проблема с наводнените блокове в квартал „Столипиново“. „Проблемът е много сериозен и никой до момента никой се заемал с неговото разрешаване. Затова настоявам да се приложи комплексен подход, който конкретно да установи моментното състояние и на тази база да се предприемат необходимите мерки“, заяви кметът след срещата си с районния кмет на „Източен“ Иван Стоянов.

    По думите на Здравко Димитров институциите дълго време са си прехвърляли топката, но дългосрочни решения не са намирани. „Хората живеят в изключително лоши условия, което е недопустимо през 21 век. Като кмет предприемам конкретни мерки, които да сложат край на тази десетилетна сага с наводненията в района на улиците „Сокол“ и „Батак““, коментира още кметът.

Експертната група ще се оглавява от Иван Стоянов, а в нея ще влязат експерти от районната администрация и ОП „Жилфонд“, които ще извършат обследване на засегнатите жилищни блокове, на състоянието на ВиК мрежата, да становят наличието на общи и индивидуални водомери и  дали има нерегламентирано използване на вода.


По думите на  кмета краткосрочните мерки ще бъдат насочени към изготвяне на експертна оценка, а дългосрочните предвиждат цялостно саниране и обезопасяване на сградите. Ако те са напълно компрометирани и създават опасност за живота на хората, ще се търсят варианти за изграждането на нови жилищни блокове. Общината ще отреди терени, на които да бъдат реализирани строителните проекти. Ще се работи активно и за осигуряването на средства, тъй като натоварването ще бъде непосилно за бюджета на Пловдив. Експертна група ще търси най-целесъобразният начин за финансиране – привличане на европейски средства, държавния бюджет или чрез кредитната линия от Европейската инвестиционна банка.

„Убеден съм, че районното кметство ще направи всичко необходимо и ще се стигне до дългосрочно и устойчиво решение“, коментира още кметът  на Пловдив Здравко Димитров.