На 17 януари в сградата на Центъра за обществена подкрепа ще се проведе събитие, на което ще се представят резултатите от партньорството на Комплекса за социални услуги за деца и семейства с международната благотворителна организация Humanity First.
Humanity First е неправителствена организация със седалище във Великобритания и с клонова мрежа в над 50 държави по света. Един от основните й приоритети е свързан с оказване на обществена подкрепа, там където има най-голяма нужда. За първи път организацията реализира свой по-мащабен проект в България през месеците март – април 2019 година, свързан с подкрепа на Центрове за деца и младежи с увреждания. Малко по-късно през месец октомври стартира и партньорството с КСУДС за реализиране на проект „Подобряване на материалната среда в Звено „Майка и бебе” към КСУДС – Пловдив: „Да подарим детство”. Стойността на ремонтните дейности и обзавеждането е 13 692 лв., които включват строителни материали, мебели и ел. уреди. В осъществяването на ремонтните дейности участват 20 доброволци - студенти по медицина и зъболечение в Медицински Университет – Пловдив, както и представители на Humanity First. Всички те са положили 630 часа доброволчески труд, което спестява един много голям финансов ресурс, оценяващ се приблизително на стойността на вложените финансови средства.
Това е едно дълго търсено партньорство от екипа на Комплекса, тъй като цялостно боядисване и подмяна на обзавеждането изисква немалко средства, които трудно могат да се осигурят. Така днес жените, които ползват услуги в Звено „Майка и бебе“ имат една изцяло обновена семейна среда, в която макар и временно могат да отглеждат своите бебета. Тази услуга е една от малкото в България, която осигурява комплексна подкрепа за превенция на изоставянето на бебета, изцяло насочена към рожденото семейство и гарантираща правото на детето да отрасне при своите родители. Ежегодно закрила и грижа в нея намират над 15 деца, при  капацитет на услугата девет места. Инвестицията в материалната база е изключително ценна и тя допринася за гарантиране качеството и ефективността на услугата.
На събитието ще се представи информация за дейността на Humanity First, видеоматериал, показващ реалната промяна в средата на живеене в Звено „Майка и бебе“, ще се изкажат благодарности на доброволците и дарителите, направили възможна тази промяна.
На срещата ще присъстват г-н Анести Тимчев – зам.-кмет „Европейски проекти и социални дейности“, г-жа Веселина Ботева – директор дирекция „Социални дейности“, Община Пловдив, г-н Зубер Кхан – директор Проекти на Humanity First за Балканите, представители на Община Пловдив, доброволци, партньори и потребители на услугата Звено „Майка и бебе“.
В рамките на деня е предвидена и работна среща между г-н Зубер Кхан и г-н Анести Тимчев, на която се очаква да се обсъдят възможните сфери на взаимодействие между организацията и институциите в социалната сфера на Община Пловдив.