Шеф Валентин Иванов представи съвършенството на средиземноморската кухня с нейната простота и натуралност пред готвачи в учебната кухня на катедра „Хранене и туризъм“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той демонстрира тънкости и иновативни техники в приготвянето на предястия, основни ястия и десерти. Той представи поширани скариди, филе от ципура в маслена баня върху фрикасе от млечен грах, панчета, яйце и хайвер „Лъмпфиш“. Интерес предизвика десертът – торта от авокадо с фурми, шамфъстък и лешници.
Шеф Иванов препоръча готвачите да предпочитат приготвянето на риба, говеждо и агнешко месо, които са местни и с гарантиран произход. Според него най-полезните продукти са домашните. С проф. Алексиева обсъждаха приложението на принципите за устойчивост в кулинарната технология  и програмите за нулеви отпадъци в кухнята. Всеки готвач трябва сам да избира продуктите за ястията, според това как и къде се отглеждат, да се добиват възможно най-близо. Шеф Валентин Иванов посъветва да се използват по-широко в менютата кълнове, които са богати на биологичноактивни вещества, ефективни в борбата със свободните радикали и могат да предотвратяват образуването на ракови клетки.
Шеф Валентин Иванов бе в Пловдив по инициатива на проекта на Бизнес университетската асоциация в хранителната индустрия и туризма (БУАХИТ), създадена с цел да организира, координира и стимулира сътрудничеството между УХТ и стопански организации за осигуряването на високо ниво и конкурентноспособност на кадрите и научните изследвания. „В сдружението членуват над 30 структуроопределящи фирми в сферата на хранителната промишленост, биотехнологиите, хранителното машиностроене и туризма. Обединили сме усилията си, за да си помогнем взаимно...“, сподели проф. Кольо Динков, който е председател на сдружението.  „Успоредно с провеждането на семинари, конференции и кръгли маси се фокусирахме в сферата на туризма върху организирането на стажове и практически обучения на студентите, за да се подпомогне реализацията им“ – каза от своя страна ръководителят катедра „Хранене и туризъм“ проф. Йорданка Алексиева.
„Базата на УХТ е чудесна за подготовка на кадри. От началото на годината в програмата ни за обучение сме включили 10 стажанти, но през лятото техният брой ще се увеличи“, заяви HR мениджърът на ресторанти „Хепи“ Аглика Адамова. Тя посочи удовлетвореността си от подготовката на студентите на проф. Алексиева, които отговорно навлизат в професията и изрази желанието си да продължат сътрудничеството си.
Катедра „Хранене и туризъм“ разполага с учебна кухня, сладкарска работилница, учебен ресторант, библиотека, които са спонсорирани от Швейцарска Фондация за обучение на хотелиери, чиито дейности в Централна и Източна Европа организира проф. Йорданка Алексиева вече 25 години.