Едмонд Назарян покори и върха при мъжете в дебютното си участие на европейското първенство по класическа  борба в Рим.

На финала при 55-килограмовите двукратният №1 на континента при кадетите детронира миналогодишния шампион Виталий Кабалоев (Русия) със 7:3. А след успеха 18-годишният талант отбеляза успеха със задно салто, запазена марка на неговия именит баща Армен Назарян.

Преди решителната схватка синът на двукратния олимпийски шампион постигна 3 впечатляващи победи, две от които с технически туш за по-малко от общо 2 мин. А негово хвърляне на полуфинала при резултат 1:5 срещу азера Азизли, донесло му 4 т., пък бе избрано за най-ефектното от сайта на Международната федерация по борба (UWW). Младокът и в тази битка бе безапелационен, като спечели с туш срещу №1 в света и Европа за 2018-а за мъже. „Когато излизаш да се бориш, не трябва да имаш страх - откровен е младокът. - Дойдох тук, за да стана шампион и го направих!“

В материала Назарян-младши е сравняван с именития си баща, който има 2 олимпийски, 3 световни и 6 европейски титли.

Всъщност синът вече надмина татко си. Едва на 18 г. Едмонд спечели първия си медал от голямо първенство при мъжете. Докато Армен прави това на 19 г. на мондиала Стокхолм '93 – сребро. А на европейско взима дебютното си отличие, когато е на 20 г. В Атина '94 легендата ликува с титла, като тогава се състезава за родната си Армения.

Големият конкурент Русия определи Едмонд, като „откритието“ на шампионата, на който талантът демонстрира не само характер на „Династията Назарян“, но и ефектни хвърляния, каквито правеше и неговият баща Армен Назарян.


Шампионът, както и целият ни национален отбор по класическа борба, се прибират в България на 13 февруари, четвъртък, с полет от Рим в 12,45 часа.