Районният център на трансфузионна фематология Пловдив вече изследва  чрез използване на NAT – технология на всяка единица дарена кръв. Тя се прилага още в  Националния център по трансфузионна хематология в София и  в центровете в  Стара Загора, Плевен и Варна  Чрез технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции ще бъде изследвана и кръвта, дарена в отделенията по трансфузионна хематология на областните многопрофилни болници, както и в Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия.
През 2019 г., в изпълнение на Националната научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната системата в Република България“, бяха закупени шест апарата от най-висок клас за извършване на NAT диагностика на дарената кръв, както и необходимите за обучение на персонала и тестване на системата реактиви и софтуер.
NAT технологията за диагностика на дарената кръв е най-точният известен на науката метод за изследване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции.