Полицията провери  85 учебни заведения за ден в  Пловдив в рамките на специализирана операция за разпространение и употреба на наркотици.  Това съобщиха от нейното ръководство. Инспекции са били извършени и на още 25 места, където учениците се събират да пушат, съобщи директорът на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев. По думите му, тези проверки ще продължат и в бъдеще, като ще се правят минимум два, три пъти седмично, докато се справят с наркоразпространението в района на учебните заведения.

При вчерашната СПО, преминала под наблюдението на Районна прокуратура в Пловдив са били образувани няколко досъдебни производства, съобщи районинят прокурор Чавдар Грошев. С дрога като марихуана, амфетамини и хашиш са задържани 6-има ученици между 15 и 18 години. С тях работят специалисти от детска педагогическа стая.

В района на Второ РУ, близо до училище и Сахат тепе, служители на полицията установили лице със съмнително поведение, на 24 години, което държи в себе си амфетамин. Срещу него е образувано досъдебно производство.

Прокурор Атанас Илиев, от Районна заяви, че бързината и скъсяването на периода за получаване на санкция на провинили се ще бъде приоритет оттук нататък за прокуратурата.
Той припомни още, че държането на наркотични вещества е тежко престъпление, което се наказва както с лишаване от свобода от 1 до 6 години, така и с глоба от 2 до10000 лева. За непълнолетните лица има редукция на наказанието – лишаване от свобода до 3 години.