По инициатива на общинските съветници от „Кауза Пловдив“ Едуард Сарафян и Румяна Толова се проведе работна среща със зам.-кмета с ресор "Транспорт" Тодор Чонов. Темата бе относно проблема с пропускателния режим в Стария град, в частност бариерата на ул. „Съборна“. На обсъждането присъстваха представители от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, родители от ЦДГ "Майчина грижа", както и председателят на „Кауза Пловдив“ и зам.-кмет с ресор „Спорт и младежки дейности“ Георги Титюков.
„Изключително ни е трудно да се придвижваме пеша с малки деца до детската градина в Стария град, особено през зимния период. Намирането на парко места в района също е изключително затруднено и ние попадаме в неприятна ситуация, за да оставим децата си. Подобно е положението с достъпа до Арменското училище“, изказа недоволството си Мария Колева.
Като общински съветник  и майка на малко дете Румяна Толова предложи да се даде възможност на родителите да имат достъп, за време, достатъчно, за да оставят детето си.
„Необходимо е да се въведе система, която позволява безплатен престой в Стария град до 30 мин. За следващ започнат час, цената да се увеличава. “, коментира Толова.
От АМТИИ подкрепиха родителите, а също поискаха и увеличаване на броя на пропуските, тъй като в момента са отредени едва 10 за преподаватели.
„Да се преместят историческите артефакти, които са на паркинга. По този начин ще се освободи още пространство, а и ще се намери по-добро място да се изложат археологичните ценности “, бе предложението помощник ректора Константин Мечев.
Транспортният зам.-кмет Тодор Чонов сподели, че е запознат с проблема и че ще съдейства и на двете учебни заведения.
„Достъпът до Стария град е проблем от години. Обмисляли сме много варианти, но не можем да изберем един, който да удовлетворява всички. Затова искаме да се срещнем с всяка засегната страна, да чуем предложенията и да измислим добро решение“, каза зам.-кметът Чонов.
Въпросът остава отворен, като ще се проведе среща и с директора на ЦДГ "Майчина грижа".