Изграждане на спортни и детски площадки, поставяне на камери на входно –изходните артерии на няколко села в общината, ремонт на улици, борба с незаконните сметища предвижда бюджет 2020 на община „Родопи”.
Рамката на бюджета е 22 796 500 лева.
„Всички населени места са включени в бюджета тази година. Постарали сме се средствата да бъдат разпределени поравно. Работим еднакво добре с всички кметове по селата. За първи път от десет години селските кметове участваха в избаботването на финансовия документ. Съобразили сме се с техните предложения, според възможностите на бюджета тази година и до момента няма никакви възражения от тяхна страна”, коментира кметът на общината Павел Михайлов.
Във всяко населено място има заложен поне един голям инфраструктурен проект. За реконструкция и рехабилитация на пътната мрежа, както и основни ремонти на улици в населените места, са предвидени над 3 млн. лв. В сумата попада и целевата субсидия от 825 000 лв., отпусната от държавата.
 Милион и 300 хиляди  лева са предвидени за детски и спортни площадки. 569 хиляди лева ще бъдат осигурени за ремонт на всички 12 детски градини в общината.
„ От тях например 73 хиляди лева са предвидени за детката градина в село Марково, където ще бъде направен ремонт на санитарните възли и служебните  помещения. Кухнята на детското заведение в село Белащица пък ще бъде реконструирана за сумата от 42 хиляди лева. Средства са предвидени и за завършване на изолацията на градината в село Устина, където в предния мандат е санирана единствено  фасадата на входа”, поясниха от ръководството на „Родопи”.
Община „Родопи” ще търси съдействие от държавата за построяване на нова детска градина в Браниполе. Старите талашитени постройки  трябва да бъде съборени, тъй като не отговарят на съвременните стандрати за отглеждане на децата. Идеята е заведението да обслужва селата Браниполе, Белащица и Брестник. Вече са проведени разговори с  министъра на образованието Красимир Вълчев, който  е обещал съдействие.
Помощ от държавата общината ще иска  и за нов  мост на село Първенец. Експлотационният срок на съоръжението изтича през ноември тази година, а средства за проектирането и изграждането на ново възлизат на 2 милиона лева. „Към момента заделянето им е невъзможно, а действия по проектирането на  ново съоръжение не са предприети от предходното управление”, коментира кметът Павел Михайлов.
„Сега сме принудени да бягаме след събитията”, допълни и заместник-кметът Владимир Маринов.
През тази година общината ще даде старт на два ключови проекта. По 100 хиляди лева са заложени във финансовия документ за проектиране на околовръстното шосе Брестник- Куклен. Важно е изграждането и на новата пътна отсечка Брестник – Белащица –Марково. Към момента през участъка може да се премине единствено по черни пътища. Вече са набелязани трасетата, по които ще минава новата пътна връзка.
„Двата пътя са икономически целесъобразни и изграждането им е важно за развитието на община „Родопи”, каза заместник –кметът Владимир Маринов. Предвижда се околовръстният път да започва от входа на селото, да минава покрай базата на Аграрния университет и да стига до Куклен. Проектът ще бъде изготвен съвместно с община Куклен.
През следващите 12 месеца ще бъдат инсталирани  камери за видеонабюдение на входовете и изходите на пет от селата в общината, сред които са  Марково, Белащица, Браниполе и Първенец. Целта е  намаляване на битовата престъпност и осигуряване  спокойствието на населението. Техника ще бъде монтирана още в централните части на селата, както  и в училищата и детските градини.   
Тази година ще започне и актуализиране на проектите за изграждане на канализация в малките населени места от общината.  Въпросните проекти са изработени преди повече от 10 години за всяко от общо 21 села. Целта е администрацията да може да кандидатства по ПУДООС или по европрограми.
„Имаме нужда от над 100 млн. лв. за изграждане на ВиК. Няма откъде да ги вземем. Собствените проходи са между 12 и 13 млн. на година”, сподели кметът Павел Михайлов.  В момента няма нито една отворена програма или фонд с изключение на национално финансиране по проекти на ПУДООС, допълни той. Кметът увери, че ще направи възможното в настоящия мандат да бъдат завършени канализациите в няколко населени места.