Задържани са две длъжностни лица, допуснали замърсяване на реките Юговска и Чепеларска, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са арестувани за срок до 24 часа в ареста на РУ Асеновград. На 21 и 22 февруари с действията си задържаните са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление. Материалите са докладвани на прокуратурата.

Междувременно стана ясно, че само в един пункт са измерени наднормени стойности на свободни цианиди от взетите днес водни проби Единствено при устието на река Юговска са измерени наднормени стойности на свободни цианиди – 7 микрограма при норма 5 микрограма. Това показаха резултатите от взетите днес водни проби от реките Чепелараска и Марица, съобщиха от Областна администрация – Пловдив.

Експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, РИОСВ Смолян и Лабораториите към ИАООС извършиха пробонабиране от следните пунктове: от река Чепеларска при Нареченски бани, преди заустване на река Юговска, при рибарника след заустването на река Юговска, с. Бачково, Асеновград и при моста на спирка Кемера преди заустването в Марица – от река Марица Бента, при село Маноле и при моста за село Мирово.

Очакват се резултатите от взетите проби от горното течение на р. Юговска и нерегламентираното заустване на отпадъчни води от хвостохранилището на „Лъки Инвест“ АД.