Арестуваната вчера от полицията Басейнова дирекция- Пловдив Цветелина Кънева е обвинена в безстопанственост. Това заяви днес окръжният прокурар Румен Попов.  Тя е обвинена за това, че не е предприела необходимите по закона мерки за ликвидиране на незаконния сондаж в Захарния завод в Пловдив

„На практика заводът е работил, без да плати на държавата и капка вода“, Румен Попов. Той допълни, че дебитът на сондажа бил 26 литра в секунда, като само за миналата година щетата, нанесена на държавата, е за около 60 хил. лева. Няма данни и за това от коя година действа сондажът.

През декември 2018 г. „Басейнова дирекция“ е съставила две наказателни постановления от по 2000 лева на Захарния завод заради незаконния сондаж. Наказателните мерки са платени коректно от представител на фирмата. След това обаче не са предприети никакви действия, както изисква законът, за ликвидирането на незаконния сондаж или за неговото легализиране.

Ако обвиненията срещу директорката Кънева се докажат, тя може да лежи в затвора до 6 години.

Още 40 фирмени обекта са с подобни незаконни сондажи в Пловдивска област. Предстоят още проверки, добавиха от прокуратурата.