На 29.02.20 г. и 01.03.20 г. (събота и неделя) инспектори от отдел „Екология“ към Общинска администрация - Асеновград съвместно със служители на РУ на МВР – Асеновград извършиха акция по отношение образуването на нерегламентирани замърсявания на територия на цялата община. Проверката бе осъществена, както в града и в кварталите „Горни Воден“ и „Долни Воден“, така и в асеновградските села.
По време на инспекцията бяха установени граждани, хвърлящи отпадъци на нерегламентирани за целта места. Съставени са 6 броя актове са установяване на административно нарушение на всеки един от заловените. Предстои да им бъдат издадени наказателни постановления, съгласно Наредбата за управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Асеновград. Предвидената законова санкция за подобно нарушение е в рамките от 300 лева до 1 000 лева.
Община Асеновград уверява, че подобни акции ще се превърнат в честа практика с цел недопускане образуването на нерегламентирани замърсявания.