Грипната ваканция в Пловдив  и областта ще бъде удължена до 13 март (петък)q включително. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Танчева-Манчева. Причината е повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания от 112 на 131 на 10 000. Учениците трябва да бъдат на училище на 16 февруари, понеделник.
На 5 март министърът на здравеопазването Кирил Ананиев със своя заповед обяви грипна еепидемия и грипна ваканция на територията на цялата страна от 6  6 март (петък) до 11 март (сряда).

С нея  се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.