Румен Радев и премиерът Бойко Борисов  проведоха спешна среща заради коронавируса.Заедно с  председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски те  обсъдиха въвеждането на по-строги мерки в борбата срещу COVID-19.

"Борбата днес е за всеки българин. Затова моят призив е единство и солидарност. Обединени ще се справим",  заяви президентът Румен Радев в изявление след срещата с премиера Бойко Борисов.

"В този кризисен момент е нобходима нашата пълна мобилизация, защото справянето с подобна криза изисква отговорност от всеки. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. Но ще споделя  и друго - тези извънредни мерки са изключително важни, те са животоспасяващи", заяви още Радев.

"Тази смъртоносна епидемия, която покосява най-слабите и възрастни хора, ни накара да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и солидарност", подчерта президентът.

Той заяви, че доброволците са изразители на тази отговорност.

"Никой не може да спаси себе си, ако не разчита на отговорното поведение на другите. В този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация", смята държавният ни глава.

Според него строгите мерки ще бъдат от полза само, ако всеки един осъзнае техния смисъл.

"Извънредното положение е с едномесечен срок. Приемам го като временна мярка. Моят призив е да не се отдаваме на паниката. Българските институции работят във форсмажор, трябва да проявяваме разбиране към тях. Трябва да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите", подчерта Радев.

Той призова правителството да предложи мерки. А тъй като ресурсите са ограничени, трябва да се търси активната подкрепа на ЕС, за да бъдат подпомогнати най-засегнатите.

"Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията от тази криза. В такава ситуация държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите да помогнат на старите", заяви Радев.

Президентът смята,

че тази криза е възможност за излезем по-силни и по-единни като народ, който може да преодолява изпитанията.

"Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми. Ключът към тях е в солидарността и почтеността, в уважението към човешкия живот. Най-важното в момента е здравето и благоденствието на хората. Моят призив е единство и солидарност. Заедно обединени ще се справим", каза още държавният глава.

Всяко медицинско лице ще получава на месец по 1000 лева допълнително възнаграждение,

ако е на първа линия и се бори с коронавируса, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Това, което правим в момента, е в спешен порядък да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите и всички, които работят в тази сфера", каза премиерът Борисов.

Той посочи, че бизнесът трябва да бъде подпомаган, но и внимателно да се следят резервите на държавата.

"Трябва да мислим за пенсиите, заплатите на лекарите, полицията, армията... През социалния фонд всички, които излизат в болнични да получат защита", каза още премиерът.

Борисов заяви, че всички противоречия, ако те са съществували, ще бъдат оставени на заден план, докато трае кризата.

Народното събрание има готовност за извънредно заседание в понеделник, за да одобри новите по-строги мерки.