На свое заседание Областен кризисен щаб Пловдив взе решение да бъде създаден Медицински щаб, постоянно действащ, който ще отговаря за организацията на легловата база, графика на заетост на леглата, апаратура и всичко свързано с приемането на пациенти. Новата структура ще е към областния управител и областния кризисен щаб и ще заседава ежедневно,  а решенията , които ще  взима ще се спускат за изпълнение към съответните здравни и общински институции.

Той е в състав  -председател д-р Сийка Димчева от РЗИ и членове –директорите на Военна болница полк. д-р Ангел Гозманов, УМБАЛ “Свети Георги“ - проф. д-р Карен Джамбазов, УМБАЛ “Пловдив“- Динчо Генев, Бърза помощ- д-р Димитър Христозов, д-р Георги  Кръстев –секретар на Районната лекарска колегия и проф. Илиан Дойков, който ще представлява частните болници.

Щабът ще заседава в Областна администрация, като първото заседание е още днес в 16.30 и ще се обсъдят: Налични легла в държавни и частни болници и редът за постъпване. Ще започне да се подготвя и втория етап, ако има повече регистрирани случаи, а именно „Свети Мина“- с нужен персонал , предпазни средства и апаратура. Ще бъде определено съответно и коя болница ще й предостави допълнително персонал и апаратура.

Областният кризисен щаб реши, също така, във всяка общинска, държавна, частна болница,  ДКЦ-та и МЦ-ве,  при възможност да  се отдели помещение за изолация на съмнителните случаи за коронавирус от чакащите пациенти.