Заради извънредното положение срокът за плащане на сметките за ток се удължава и става 20 дни. Това съобщи  министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Министерския съвет.

Тя поясни, че трите електроразпределителни дружества отменят всички планови ремонти по мрежата. Прекъсвания на тока ще има само при евентуални аварии и работата по тяхното отстраняване. Освен това, екипи на ЕРП-тата ще проверяват дали агрегатите за резервно захранване на болниците са в изправност.

Петкова призова българите да задават въпросите, които ги вълнуват, на посочените на сайтовете на ЕРП-тата телефони и имейли за връзка. "Работата в центровете за разплащания се преустройва. Помещенията ще бъдат редовно дезинфекцирани и в тях ще се допускат ограничен брой хора", каза още министърът. Тя коментира и идеята за налагането на мораториум върху плащането на сметки. "Популизмът може да стане по-страшен от вируса. Това е рискова стъпка, която ще доведе до сериозно напрежение и междуфирмена задлъжнялост. След месец-два битовите потребители ще имат да плащат няколко сметки накуп", категорична бе Петкова. Ако се стигне до спиране на плащането на битовите сметки, това би било истинска катастрофа, предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов. По-рано от БСП внесоха официално подобно предложение в Народното събрание. За природния газ ще се разработи механизъм на всички клиенти на Булгаргаз да се възстановят сумите, които са надвзети. Днес до 17.30 изтича срокът за подаване на становища от всяка заинтересована страна.. Искаме в рамките на тази седмица да се предприемат действия така че този въпрос да бъде разрешен, добави още енергийният министър. Цената на тока - от големи искания на ЕРП-тата до мълчание на КЕВР за определени разходи Цената на тока - от големи искания на ЕРП-тата до мълчание на КЕВР за определени разходи Цената на тока и топлинната енергия за бизнеса и битовите потребители би се увеличила с 50 до 60%, ако бъдат изпълнени всички изисквани... Прочети повече Започват проверки на всички болници в страната, които има собствени системи (генератори) за генериране на ел. енергия. „Дали сме указания на ВиК операторите да преустановят снемане на показанията на водомерите на битовите абонати с цел намаляване на контактите”, заяви от своя страна регионалният министър Петя Аврамова. И уточни, че мярката ще е в сила до 29 март. На ВиК операторите са дадени указания за това потребителите да могат сами да направят отчет на водомерите си и да ги съобщят по телефона или онлайн. Където няма самоотчет, ВиК операторите ще могат да залагат служебни резултати, съобразени с отчетите от предишни периоди. Що се отнася до заплащането, от министерството препоръчват на потребителите да използват електронен път. До касите пък ще има пропускателен режим, за да не се струпват много хора. Помещенията ще се дезинфекцират, а служителите ще бъдат оборудвани с предпазни средства. Всички електронни услуги на регионалното министерство ще бъдат изпълнявани, като ще се заложи на електронен обмен на информация, обясни министър Аврамова.