Областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров изразиха пълната си подкрепа към работещите медици в МБАЛ „Свети Мина“ и декларираха, че ще се направи всичко възможно да се гарантира сигурността на работещите там и обезпечеността на болницата.

Близо час продължи срещата, на която присъстваха лекари, медицински сестри, лаборанти от всички отделения на лечебното заведение, управителят, началникът на общинска дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов и д-р Георги Кръстев и д-р Сийка Димчева от Медицинския щаб.

„Знаем, че поводът за днешната среща не е добър, ситуацията е сложна, тежка и тя е такава в цялата страна.  Точно затова обаче, трябва да се обединим и да си помогнем сами. Не се страхувам и съм готова да отговарям на всеки въпрос, готова съм във всеки един момент да застана до вас и заедно да решаваме възникналите проблеми“. Това заяви областният управител и подробно запозна лекарите с организацията на болниците в Пловдив, които са определени да приемат пациенти с COVID -19.

Каназирева подчерта, че решението бившата Първа градска болница да приема пациенти с коронавирус без усложнения, е взето от Специализирания медицински щаб и то е базирано на анализ. Първо, че лечебното заведение е работещо, с квалифициран персонал, с отделения в добро състояние и второ, че  е на стратегическо място, което ще даде възможност за транспортиране на всеки един пациент с усложнения до реанимационните отделения на останалите определени от щаба болници.

От своя страна работещите в общинската болница „Свети Мина“ изразиха опасенията си, че ще има дефицит на кадри, защото и в момента част от персонала там е в пенсионна възраст. Те споделиха притесненията си за осигуряването на апаратура, предпазни облекла, защитни средства и финансово обезпечаване на работата си.

 

Каназирева  припомни, че вече има изготвен график, предаден на Спешна помощ, с първите четири лечебни заведения в Пловдив, които са готови и оборудвани да приемат болни.

„Към момента имаме 308 легла в другите болници, преди да се стигне до приемане на болни в „Свети Мина“. В четвъртък, с преструктурирането си ще е готова и Транспортна болница. При необходимост ще бъдат командировани лекари и медицински сестри от други болници, подготвя се график и за това. Говорили сме и с Медицинския университет за лекари-стажанти и специализанти, които имат желание да се включат също. Дори специализираната АГ болница „Селена“ е готова да отдели легла за бременни или родилки, ако се наложи“, обясни пред медиците областният управител.

 

 

 

„Знаем какво е финансовото положение на болницата, но няма да допуснем тя да се срине. Сега е моментът да я изправим на крака и с моя екип работим в тази посока. Вече е разписан планът за преструктуриране на болницата, който ще ви бъде разяснен от ръководството в детайли.

Искам да ви благодаря, че сте тук и че ще бъдете на предна линия по време на епидемията. Всички се притесняваме за нашето здраве и това на близките ни, но ние заедно с вас и останалите институции сме най-важните звена в кризисната обстановка. Това е нашата работа, ние сме поели своя дълг към пловдивчани и ще направим всичко възможно, за да преодолеем и това изпитание“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

 

От РЗИ разясниха последните решения на национално ниво за допълнителното финансиране на всички, които работят на преден фронт в лечебния процес за COVID -19, както и че се прави всичко възможно всяка една болница да получи необходимите предпазни и защитни средства и облекла.

На работещите в „Свети Мина“ днес ще бъде предоставен подробен план за реорганизация на работата в отделенията, като всеки един лекар, медицинска сестра, лаборант и санитар ще има възможност да реши дали да приеме да работи в създадената извънредна ситуация.

 

„Днес до обяд заедно с главната сестра на болницата ще получим необходимите предпазни облекла и те ще бъдат на склад при вас. До края на седмицата трябва да бъдат изписани пациентите, които сега се лекуват в здравното заведение.

Не можем да държим никой на сила, но ви моля днес, до края на деня, да решите дали ще излезете в неплатен отпуск или ще останете да работите след трансформирането на болницата в инфекциозна.

„Св. Мина“ не е фалирала и няма да фалирала. НЗОК ще осигури заплащането, но на този етап не са дали пълна яснота за пътеката. Общината прави всичко възможно за оборудването на болницата с техника, направили сме заявка.“, заяви д- р Калинов.

 

„Зная, че ще ни е трудно. В Областния кризисен щаб и специализирания медицински щаб към него работим денонощно. Вслушваме се в мнението на всеки един специалист, търсим най-доброто решение, за да може всеки един жител на областта да получи при необходимост нужното му лечение.  Благодаря Ви, че сте на своя пост и нека всички да се обединим, защото без вас, лекарите, няма да се справим“, заяви още Дани Каназирева.