Здравната каса ще осигури финансирането на лечебни заведения, които имат договор с НЗОК и който ще  преструктурират легла за лечение на пациентите с коронавиру

Това стана ясно на заседанието на Специализирания медицински щаб, на който областният управител Дани Каназирева покани и директора на РЗОК Пловдив Йорданка Караиванова, за да се изясни процедурата за преструктурирането, не само за съществуващите отделения в болничните заведения, но и за разкриването на нови легла.

„За мен е изключително важно много бързо тези бюрократични пречки да бъдат преодолени и да знам, и да съм спокойна, че обявените от нас 308 легла на първи етап, без в тях да влизат леглата в МБАЛ „Свети Мина“ и Транспортна болница, са налични на Спешна помощ и те могат спокойно да следват утвърдения от нас график за попълване на леглата“, заяви Дани Каназирева.

 

„Здравната каса ще финансира и допълнителните легла в болниците, които нямат сключен договор с Касата, като за срока на извънредното положение ще се пуска заповед от РЗИ за използването им“, обясни директора на РЗОК Пловдив Йорданка Караиванова. По думите й, техният брой ще се изпраща спешно до НЗОК, за да се определят както отделенията, към които ще бъдат разкрити, така и финансирането им.

 

Такъв е случаят, например, с болница „Свети Каридад“, която има готовност да предостави 47 легла, а университетска болница „Свети Георги“, освен наличните в Инфекциозна клиника легла - още 60 легла в новия корпус. Областният медицински щаб започна да обсъжда разкриването на допълнителни легла още преди решението на национално ниво.

„Гарантирането на финансирането за разкриване на нови легла в болниците е от много голямо значение в този труден момент и затова е важно казусът да се изясни. Това ще ни даде малко спокойствие в извънредната ситуация, в която се намираме“, заключи Дани Каназирева.