26 души от Пловдив и областта са с положителни проби за коронавирус. Това съобщи областният управител управител  Дани Каназирева, позовавайки се на данните на Регионалната здравна инспекция до 13:00 часа. От заразените 18 са хоспитализирани в болници, а 8 са на домашно лечение. Към настоящия момент заразени са  девет медици . От тях двама лекари, петима медицински специалисти и двама санитари. Под карантина са 2603 души. Проверени са 148 обекта.  Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Свети Георги" вече е освободена от карантина и  от сряда може да заработи, заяви изпълнителният директор на здравното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

Лабораторията на диагностика на пациенти с COVID-19 ще струва 307 000 лева


Лабораторията за диагностика на пациенти с коронавирус в УМБАЛ "Свети Георги", която се изгражда ще струва 307 000 лева. Това заяви изпълнителният директор на здравното заведение проф.  д-р Карен Джамбазов, който благодари на дарителя Георги Гергов за предоставените средства.  Едно част от разходите отиват за изграждането на лабораторията. Помещението е с площ 80 квадратни метра,  разделено на няколко  зони, с необходимата климатизацията. Постройката се вдига от нишото по типа  сухо строителство и метално конструкции. Това ще излиза около 170 000 лева

Друга част  от разходите отиват за самата апаратура. Препоръките какво да се закупи са дадени от ръководителя на лабораторията проф. Мариана Мурджева.

 Около 70 000 лева без ДДС са апаратите за диагностиката, които са автоматични, или полуавтоматични системи, каза още проф. д-р Карен Джамбазов.
Едното предложение е за 70 000 лева без ДДС, а другото  е за 124 000 лева напълно роботизарана система.  Съобразяваме  със срока на доставката. Най-краткият срок е 6 април. Ще има и екстрактор, боксове фризери и други. Общата стойност е за 307 000 лева. Документите ще бъдат предоставени на всички заинтересовани лица в това число и дарителя Георги Гергов.

 Регионалната здравна инспекция не се ангажира пряко да подкрепи намеренията на община Пловдив за  налагени  по-радикални мерки ограничителните мерки , като затваряне на търговски обекти и други. Това стана ясно от отговора на д-р Сийка Димчева на журналистически въпрос.

РЗИ се придържа  стриктно към заповед РД01124 на министъра на здравеопазването. Считаме, че там изчерпателно са изброени абсолютно всички дейности и обекти, които не бива да функционират, като срока на заповедта бе удължена до 12 април",  обясни д-р Сийка Димчева.  Бе пояснено, че  кафе автоматите и вендинг машините са регистрирани, като търговски обекти по Закона за храните, не могат да бъдат затворени, само трябва да се спазват хигиниенните изисквания за работа с тях.  Стана асно, че големите търговски вериги не могат да бъдат задължени да осигуряват предпазни средства на всеки клиент, а да спазват предписанията.