Вчера Народното събрание реши да удължи срока на извънредното положение заради разпространението на COVID-19 до 13 май 2020 г. Предложението беше внесено от Министерския съвет на 2 април. В тази връзка, в отговор на въпрос за евентуално президентско вето, Борисов каза, че държавният глава има съветници и това ще е негово решение и отново повтори за съобщеното от СЗО, че социалната изолация трябва да продължи.
Премиерът изтъкна още, че повечето заводи не работят, защото липсват поръчки, тъй като нашата икономика е обвързана с тези на другите държави. В този смисъл, дори и да се каже на хората - идете на работа, няма какво да се произвежда, няма кой да плати на заетите, а само ще се рискува здравето на хората и няма да има плюс за икономиката. Дори в месарската промишленост със 70 на сто са им по-малко заявките, каза Борисов и допусна, че това може да се дължи на това, че хората предимно се хранят в домовете си, а не в ресторанти, където повече храна се е изхвърляла.
В отговор на въпрос за новата информационна система вицепремиерът Томислав Дончев каза, че работата с лични данни продължава да се прави от Националния системен интегратор, МВР и РЗИ и отново изтъкна, че участието на хората в мобилното приложението е доброволно, както и това дали искат да изразят съгласие дали да пращат данни за геолокацията си.
В отговор на въпрос за препоръката на ЕК за улесняване на свободното движение на сезонни работници, премиерът, каза, че сега не е момент да се разсъждава върху това, защото дори не сме в пика на болестта. След две - три седмици може би вече ще сме в ада и не виждам смисъл сега да говорим за сезонни работници, още не сме стигнали най-лошото, бавно вървим нататък, категоричен бе Борисов. Премиерът обаче каза, че според него не е честно българи да отидат сега да работят - например в Австрия като болногледачи, а като им приключат договорите, да се върнат, да носят зараза и да трябва да стоят под карантина, а останалите граждани на страната да трябва да плащат за това.
Премиерът съобщи още, че днес правителството и депутатите от ГЕРБ ще работя по темата за промените в Закона за енергетиката, заради които вчера от работодателските организации поискаха оставката на ресорния министър. Ще разгледаме този казус, в рамките на днешния ден и утре, докато в понеделник дойде парламентарният ден, ние и като партия ще имаме решение нашите депутати какво да гласуват, каза Борисов.
В отговор на въпрос дали страната ни ще се възползва от Фонда на ЕК за фирмите, които ще поставят хората си в намален работен ден, а държавата ще трябва да плаща вицепремиерът Томислав Дончев каза, че за държавите в най-тежко положение ще могат да бъдат отпускани кредити, които да покриват разходите по мерки от типа "60/40" и допълни, че ако има такова финансиране и то е при изгодни условия, то може да се ползва. Той съобщи, че за първите 48 часа от възможността да се кандидатства по мярката "60/40" 260 фирми са се възползвали с общо брой на заети над 3000. Ако има предложение от ЕК за осигуряване на заемно финансиране, ние към момента нямаме нужда в момента от това, допълни той.

На този етап, на който се намираме, ползите са абсолютно безспорни. Всички държави, предимно азиатски, които демонстрираха силата си в справянето с COVID-19, ползват подобни софтуерни решения. Следваме стъпките на най-добрите в света, коментира председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски в Министерския съвет, където участва в брифинг за представянето на национална информационна система за борба с COVID-19.
От всички така изречени вече ползи има и някои неща, които не бяха споменати, но всички граждани имаме особен интерес - на какъв принцип ще бъдат разхлабвани мерките. Трябва ни достатъчно информация, за да вземем мотивирани решения. Тук можем да намерим много информация, свързана с разпространението на COVID-19, както и информация и за преболедували, защото това е следващият етап от попълването на историята, и така вече могат да се взимат напълно научно обосновани решения как могат да се разхлабват мерките в България, посочи Мутафчийски.
Той обясни, че когато пациент е въвел доброволно личните си данни и здравния си статус в разработеното мобилно приложение, автоматично ще се изпраща имейл към личния лекар, който ще получават известие, без да е нужно да се свързва по телефона с пациента. Изключително полезни неща ще се случват, ако проработи т.нар. доброволна част на платформата, останала й част е от административен характер и там се регистрират случаите, като данните се използват в статистиката и така могат да се предвиждат необходимите здравни ресурси, поясни ген. Мутафчийски.