Основната задача на правителството в момента е да бъде опазен животът и здравето на българите. Забранява се напускането на областните градове по време на Великденските празници - от Разпети петък до понеделник. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че вече има заповед, издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

"На Разпети петък не се работи. Затова и няма да е позволено да се напускат областните градове", аргументира се Борисов  пред журналисти по време на днешната си инспекция на строителството на магистрала "Струма".  „Трябва да се спазва заповедта на министър Ананиев на базата на подаденото от Щаба и от най-добрите доказани експерти, защото нищо по-добро в света някоя държава не е приложила от България – точно обратното“, посочи министър-председателят. Той изрази увереност, че до няколко месеца медицината ще разполага с ваксини и лекарства срещу коронавируса. Премиерът добави, че правителството не спира да работи активно за справяне със социалните и икономическите последици от COVID-19. „Всички бизнеси, производства, които могат да работят, работят, а тези, които не могат, впоследствие ще ги компенсираме, ще им помагаме. Държавата работи“, акцентира премиерът Борисов.

„Много съм доволен от напредъка на строителството на автомагистрала „Струма“. Стотици хора работят, стотици семейства имат заплати, миналата седмица платихме, така че за светлите празници хората да имат средства. Дайте им премии, виждате как работят като пчелички“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии по време на инспекцията на строителните дейности на автомагистрала „Струма“. Премиерът Борисов бе категоричен, че напредъкът на изграждането на важната пътна артерия е съществен като на места вече се монтират мантинели, поставят се укрепителни мрежи и се завършват канавки. Към момента са изпълнени около 600 метра от северния и южния портал на тунел „Железница“. Миналата година предсрочно беше пусната за движение отсечката от автомагистралата от Благоевград до подхода към тунела. В момента се довършват останалите близо 6 км след „Железница“ в посока Гърция.

Започва масово тестване на българските граждани, за да бъде обхваната много по-голяма част от населението на България. Това обявиха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, които посетиха медицинския център в Банско, където в момента се тестват масово жителите на града.

 

Министър Ананиев изтъкна, че на редица места в страната вече се реализира такъв тип масирано тестване и даде пример с Банско, Бургас и София. То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране с COVID-19. Ананиев посочи още, че в България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за COVID-19 и лаборантите са оборудвани с всички необходими предпазни средства. „Това е пътят, по който ще вървим – масово тестване“, посочи министър Ананиев. Министърът на здравеопазването добави, че масовото тестване ще се извършва както с бързи тестове, така и с PCR-тестове. Специално за PCR-тестовете Ананиев изтъкна, че от тях са налични 20 000 броя и се очакват допълнителни количества от доставки, поръчани от правителството и от дарения.

 

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че най-важното сега е да бъдат запазени здравето и живота на гражданите в България. Премиерът изрази благодарност и подкрепа за лекарите, полицаите и всички други, работещи на първа линия. Борисов акцентира също върху мерките на правителството в борбата срещу коронавируса. „Всеки ден се налага да отговаряме на хиляди въпроси, да убедим хората, че това е единствено правилно“, добави министър-председателят. 

 

Премиерът Борисов обърна внимание и на информацията от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, която сочи, че към момента България има най-ниска заболеваемост от COVID-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души. По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място след Словакия и Латвия.

 

В Банско премиерът Бойко Борисов посети и дървообработващо предприятие, което след отминаване на наложената на града карантина отново е възобновило работа. „Дошъл съм при такива хора, за да им благодаря за работниците и че благодарение на тях и сега капе в държавната хазна, за да има за пенсионерите, полицаите докторите, всички останали, за да върви оборота в държавата. Чест и почитания“, добави министър-председателят.