Градският съвет на БСП в Пловдив излезе открито писмо  срещу ситуацията в партията и поведението на нейното ръководство в ситуация на пандемия и извънредно положение в страната. Повод за резкия тон на пловдивските социалисти е позицията на четирима депутати, изразена след упреците, които областният лидер на БСП Георги Гергов отправи срещу Корнелия Нинова. 

Публикуваме позицията на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – ПЛОВДИВ:  

Във връзка с разпространената позиция на депутатите от Пловдив област – Веска Ненчева, Манол Генов и Димитър Аргиров, и на пловдивския народен представител Георги Йорданов, заявяваме следното: 

Парламентът трябва да работи конструктивно, дисциплинирано, давайки пример за институционална отговорност. Опозицията е призвана да бъде ярка, смислена и адекватна на времето и пространството, вместо охотен съучастник в превръщането на Народното събрание в цирк. Пряката работа на народното представителство е законотворчество, а не вътрешнопартийни интриги. Чрез законодателни инициативи депутатите материализират политическо поведение, а не участват в сплетни, за да направят добро впечатление на националното ръководство. Никой никъде и никога не е отричал парламентарния характер на републиката, най-малко областният председател  на БСП, затова в позицията на четиримата прозира нещо по-дълбоко и нелицеприятно, мотивирано от собствен интерес. 

Един политически лидер като др. Гергов има право и на политическо, и на лично мнение, защото това е работата му. Макар че в конкретния случай той изрази единствено и само персонална оценка по повод взетите мерки в условията на пандемия. Надяваме се, че личното мнение все още не е забранено в БСП от другарката Нинова. 

Парламентарното поведение на нашата група не е унижение, а самоунижение, особено с предложението, на което президентът дори наложи вето. Това повдига въпроса за качеството и капацитета на хората, които сме изпратили да ни представляват. Вместо да губят време в пространни съобщения до медиите с характер на осъдителни присъди, можеха да работят по преките си задължения да бъдат практически алтернатива, а не псевдо такава. 

Етикетите „самоовластяване“, „тоталитарност“ и „слугинаж“, които употребяват другарите депутати, само потвърждават втория план на тяхната медийна изява. Всеизвестната е максимата, че най-добрата защита е атаката, затова ясно разбираме какво се крие зад акта им. Да се измести темата, да се постави друг акцент в общественото пространство, за да се скрият реалните процеси, които вървят под повърхността. А тези процеси се очертават от кръг въпроси като: 


Защо БСП в парламента непрекъснато е в режим на махленски скандали? 
Защо БСП в парламента постоянно предпочита конфликтното поведение? 
Защо предложенията на БСП в парламента не са реално и обективно алтернативни?
Защо популизмът е взел връх в реториката на парламентарните говорители? 
Защо демагогията е предпочитаната линия на поведение в парламентарната група пред диалог с единствена грижа – състоянието и перспективите на България и българите? 
Кой и защо има интерес от това поведение? 
Кому е изгодно това състояние на опозиция с ниско качество на законодателни инициативи? 
Кой умишлено държи парламентарната група в тази кондиция? Защо я държи? 

Отговорите на горните въпроси дават основание за обоснованото предположение, че договорки, колабориране и „заиграване“ с ГЕРБ има, но то не е в Пловдив. Адресът е в столицата и кабинетът е на „Позитано“ 20, където властва принципа „Разделяй и владей“. 

В заключение – медийните постановки на четиримата другари депутати именно са откровен слугинаж, подчинен на лична изгода с надеждата да им бъде осигурен още един мандат на депутатските банки. Ако бяха използвали времето и усилията си, отделени за реакция срещу областния председател, в пряка законодателна работа, вероятно БСП щеше да бъде действената алтернатива, която претендира, че е. Ако бяха отделили и време да бъдат сред хората, щяха да разберат настроението и мнението им. И това са критичните бележки в писмото на др. Гергов до членовете на Националния съвет.

За разлика от четиримата другари депутати, той не си позволи да го оповести в медиите, защото както каза и в интервюто си, вътрешнопартийните теми са за партийните форуми. Тази ремарка отбягва на другарите депутати, защото поставената им задача е да инициират конфликт на партийния терен. Изпълнението на тази задача, както знаем всички, носи точки пред националното ръководство. Този терен е познат и безопасен, поради което предпочитан за играчите, на които липсват мащаби и хоризонти за правене на политика в интерес на обществото. 

И съвсем накрая – към другарите депутати: Разбираме мотивацията ви, но поне избягвайте да говорите за достойнство и чест, защото това не са празни думи! Но, ако може, не участвайте в стратегията за отслабване на партията и превръщането й в посредствена опозиция. 
Ние, членовете на Изпълнителното бюро единодушно се обявяваме за консолидацията вътре в партията, ще се противопоставим на всички опити за вътрешнопартийно разделение и взаимно противопоставяне. Точно такава е основната идея от позицията на др. Гергов, а тя се съдържа в думите му :“В условията на криза политиците трябва да се обединяват, да дават предложения и решения, а не да търсят дребен политически дивиденти». 
 

Приета с Решение № 196 на Заседание на ИБ от 23.04.2020 г.

ИБ на БСП – Пловдив:

Красимир Трифонов, председател на ГС на БСП - Пловдив

Николай Радев, зам.-председател, председател на ППГОС в ОбС - Пловдив

Теодора Халачева, зам.-председател, народен представител

Георги Търновалийски, член, народен представител

Димитрина Вакрилова, секретар „Организационни дейности“

Петя Манева, секретар „Финанси“

Нина Чавдарова, член, Медийна политика

доц. Ангел Иванов, член, зам.-председател на ОбС - Пловдив

д-р Любомир Паунов, член, координатор на МО на БСП - Пловдив

Тодор Стоилов, член и председател на РС - Централен

д-р Атанас Баташки, член и председател на РС - Северен

Добромира Тошева, член и председател на РС - Тракия

инж. Йордан Василев, член и председател на РС - Източен

Костадин Беларев, председател на РС - Южен