За последното денонощие още 53-ма души са дали положителна проба за COVID-19.  Данните изнесе председателят на Националния оперативен щаб. ген. Венцислав Мутафчийски. От тях в болница са 25. Общо заразените у нас вече са 1811.

За последните 24 са направени 1163 проби. В София новите случаи са 19. От тях 12 са в домове в социални служби. Във ВМА са настанени двама души, в болница „Света Анна“ – един и 15 са амбулаторни.

Излекувани в страната са общо 384 души или 22 %.

Има един нов случай сред медицинския персонал. Заразена е медицинска сестра от „Пирогов“. С нея общият брой на медицинските лица с COVID-19 става 192.

Починалите са 84. Мъж на 67 години е починал в МБАЛ-Велико Търново с придружаващи заболявания и диабет. Другият починал е на 70 години в МБАЛ-Ямбол, който е имал белодробно болест.

В болница са настанени 353 души, от тях 38 са в интензивно отделение.

 Лечението с кръвна плазма се прилага само във ВМА, тъй като болницата разполага със собствен кръвен център и има възможност да набира доброволци с антитела.

„Този метод беше приложено двама пациенти. За съжаление преди три дни почина единият, който беше в по-леко състояние, но имаше придружаващо заболяване – ливкемия. Другият пациент, който беше в тежко състояние и интубиран, вече е в добро“, поясни ген. Мутафчийски.

Новите случаи се разпределят така: София – 19; Ямбол – 12; Пазарджик - 5; Плевен - 5; Перник - 4; Бургас - 3; Благоевград -2; Враца – 2; Кюстендил – 1. В Пловдив няма нови случаи. 

Броят на заразените у нас продължава да се покачва. Това заяви началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Няма данни за дифузно развитие на заболеваемостта, все още става въпрос за отделни хора, които са предизвикали огнища, като те са овладени.

„Наблюдава се  покачване на заболеваемостта у нас, никой не е отричал този факт. Въпреки, че има такива, които твърдят, че няма коронавирус в България. Все още системата може да се справи. Разпускането на мерките разчита и на гражданите и тяхната съвест, които трябва да продължат да носят маски в магазините , градския транспорт и останалите обозначени места“, коментира генералът.