Петгодишна присъда за убийство, постановена от Пловдивския апелативен съд спрямо непълнолетния подсъдим Н. К., е потвърдена изцяло от Върховния касационен съд и влезе в сила.

Н. К. е признат за виновен в това, че на 13.12.2003 г. в кв. Стилипиново, Пловдив, като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и ръководил постъпките си, умишлено е умъртвил с нож Б. М., като убийството е извършено по особено мъчителен за пострадалия начин.

 Апелативният съд е приел, че на посочената дата  пострадалият Б.М. забелязал в паркиран автомобил бившата си приятелка. Нахвърлил се върху шофьора с юмруци. Тогава пътуващият на задната седалка подсъдим излязъл от колата и  започнал да нанася побой над пострадалия. Извадил нож и с него пробол в гърба Б.М., след което го изоставил. Върнал се в колата при приятелите си и всички се разбрали да пазят в тайна случилото се. Раненият потърсил помощ в съседния блок, но когато бил откаран в болница, починал от тежките си наранявания. 

Убийството било разкрито 14 години след извършването му, едва през 2017 г., когато един от свидетелите разказал на полицията за престъплението. Веднага е направен следствен експеримент. Издирени са и са разпитани всички свидетели на инцидента.

През 2018 г. Пловдивският окръжен съд осъди Н. К. на 7 години лишаване от свобода и 100 000 лева обезщетение на близките на пострадалия.

 Н. К. обжалва присъдата пред Апелативен съд – Пловдив,  който намали наказанието на 5 години лишаване от свобода. Прието е, че самият подсъдим след разкриване на случая, с направените първоначални самопризнания и доброволно участие в следствения експеримент, е спомогнал работата на разследващите органи за установяване на обективната истина. Това, заедно с отдалечеността във времето от извършване на деянието, е отчетено като допълнително смекчаващо отговорността му обстоятелство.

Върховният касационен съд е посочил в решението си, че с намаляване на наложеното  наказание от въззивния съд е изпълнен критерият за законоустановеност и справедливост  на санкцията и потвърждава изцяло съдебният акт на пловдивските магистрати.