Лекар и медицинска сестра за последните заразени с COVID-19 медици в Пловдив, разбра Plovdivlive. Състоянието и на двамата е добро, те карат заболяването леко, в домашна обстановка.

Стана ясно, че лекарят е на 67 години и работи в Интензивното отделение на Окръжната болница в Пазарджик, настанен е в пловдивско лечебно заведение. Медицинската сестра пък е от Комплексния онкологичен център в Пловдив. В здравното заведение са взети всички мерки за дезинфекция и предпазване на персонала и пациентите от зараза.

От Областната управа излязоха с допълнитела информация за случая с медицинскита сестра от Онкоцентъра.

 Съобщеното днес от Националния оперативен щаб с положителна проба за COVID-19 медицинско лице от Пловдив е медицинска сестра от КОЦ - Пловдив, която е на домашно лечение без симптоми.


Преди дни беше съобщено за още един медик с положителна проба за коронавирус. Това е лекар от същото лечебно заведение, който до 30 април е бил в домашен отпуск и след това се е самоизолирал.

В момента продължава широко епидемиологично проучване в здравното заведение, за да се гарантира спокойствието на работещите и пациентите. 37 от направените досега проби са отрицателни. До края на седмицата общият брой на тестваните лица ще е над 100. В лечебното заведение е спазен целият алгоритъм за дезинфекция и за работа с коронавирус.

Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

„За да няма спекулации и интерпретации по случая, предоставяме цялата налична информация до момента. От страна на здравните власти и ръководството на КОЦ - Пловдив, са предприети всички необходими противоепидемичните мерки“, обясни Каназирева.

От всички потвърдени случаи  до момента 14 са инфектираните медицински лица, от които 11 са излекувани. От тях:  4 лекари, от които 3 оздравели и 1 на болнично лечение, 5 медицински сестри, от които  4 оздравели, една на домашно лечение, 1 акушерка, която също е излекувана, както и 4 санитарки – една  хоспитализирана, а другите 3 са напълно оздравели.