След 26 дни на апаратна вентилация и в реанимация, 64-годишен пациент с коронавирус беше успешно изписан от университетската болница „Каспела” в Пловдив. Той е приет в средно тежко състояние и с дихателна недостатъчност. Заради влошено състояние, три дни след постъпването, бил интубиран.
„С помощта на денонощните грижи на медиците в лечебното заведение, той вече даде две отрицателни проби на PCR теста и е изписан”, заяви директорът на УМБАЛ „Каспела” проф. д-р Илиан Дойков.
Пациентът е имал и придружаващо заболяване – сърдечна аритмия, за която е приемал медикаменти. По време на престоя му в специализираното отделение за COVID-19, те са били заменени с венозни. По време на лечението се приложили дихателни техники, които се препоръчват в целия свят.
„Човекът имаше голям късмет да започне едно клинично подобрение, което ни позволи постепенно да го отделим от апарата и да диша самичък, след което да го изведем от интензивното отделение”, подчерта началникът на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение” в УМБАЛ „Каспела” д-р Юри Спасов.
„Не са много случаите, когато човек след 26 дни интубация, може да завърши благоприятно, но този пациент вече е здрав и си е у дома”, коментира още проф. Илиан Дойков.
В момента в отделението за лечение на коронавирус в болница „Каспела” има четирима пациенти. Двама от тях се очаква да бъдат изписани идната седмица, след като дадат две отрицателни проби на вируса.