Пенсионирана лекарка на 63 години е последният случай на заболял медик от коронавирус в Пловдив. Това съобщиха от Медицинския щаб към Областната управа. Тя от Пловдив, работила е в санаториум в Нараченски бани, чиято дейност е спряна в въвеждането на Извънредното положение. Жената е от близкия семеен кръг на заразения лекар от Онкоцентъра. Преди нея пък заболя, лекар-доброволец в Инфекциозна клиника. Състоянието и на двамата е задоволително и са подложени на лечение. 

 В Онкодиспансера изследването на персонала е приключило.  Взети са общо 105 проби, като от тях положителни са само две - на обявените вече лекар и медицинска сестра.

Към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на Пловдивска област, е 92. От тях в общините:  Пловдив – 46,  Карлово – 2, Кричим – 2, Хисар – 2, Родопи – 32, Стамболийски – 5, Калояново – 1, Перущица - 2.

Оздравелите пациенти са вече 36, а на домашно лечение са 44. Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.
Към днешна  дата  хоспитализирани са общо 12 лица, както следва- УМБАЛ “Свети Георги“ – 8,  УМБАЛ „Каспела“ – 2, УМБАЛ „Пълмед“ –2  /на интензивно лечение-1/

 От 11 до 17 май, 2020 година, пробите, направени за Пловдив област за Ковид-19, са 1175. От тях има 10 са положителни, които вече са съобщени.

От всички потвърдени случаи  до момента 16 са инфектираните медицински лица, от които 11 са излекувани. От тях:  Седем  лекари, от които 3 оздравели, 3 на болнично лечение-УМБАЛ „Св. Георги”, 1 лекар, работещ в МБАЛ Пазарджик, установен като контактен, без симптоми, карантиниран в дома,     4 медицински сестри, от които всички са оздравели,  една акушерка, която също е излекувана , четери санитарки – една  хоспитализирана, а другите 3 са напълно оздравели.

До момента в социалните домове в града и областта са изследвани 559 лица от персонала,  няма положителни резултати. Остават да бъдат тествани още 100 души от по-малките социални домове.

Областният управител допълни, че общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта са 428, от които 85 са  интензивни.

 Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 18.05.2020г. е 3126.