Арестуваният в Пловдив  лихвар Стефан Асенов-Менду раздавал стотици хиляди лева заеми срещу големи лихви. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.. Освен това фамилията му притежавала 15 недвижими имота и 60 луксозни автомобила .

„Хората от ромската общност считани, че взимат пари от „Банка Менду“, а Стефан  Асенов ги респектирал с висок стандарт и връзки по институциите. В Аджинсан махала, откъдето е арестуваният, се говорело, че той е ял и пил с полицаи и магистрати. Давал заеми в огромни размери, като молби за суми от порядъка на 3000-4000 лв. не представявали интерес за него."добави още окръжният прокурор.

 

„До този момент са открити 14 от автомобилите на Менду, останалите се издирват. При обиските са намерени около стотина хиляди лева в брой. По-голямата част от парите си обаче Менду  държал в банка в чужда държава. Установено е, че фамилията му, в която всички са безработни, изгражда нова 6-етажна кооперация в Пловдив, добавиха още от държавното обвинение.

„В полицейската акция по задържането му са участвали 100 служители на полицията, арестувани  са 9 души, претърсени са 7 адреса, повечето от които в Аджинсан махала“,съобщи директорът на пловдивската полиция Йордар Рогачев.

Той добави, че семейството на лихваря води изключително луксозен начин на живот, без да има и ден трудов стаж. Не могат да докажат своите доходи, не плащат и данъци.

Братът на Асенов притежавал хотел край автомагистрала „Тракия“ до Войводиново. В хода на разследването е установено, че стаите били ползвани от проститутки.

Срещу Стефан Асенов, жена му и брат му са повдигнати обвинения. Тримата са задържани за 72 часа.

Обвиненията срещу Асенов и жена му са за лихварство, данъчни престъпления и пране на пари. Брат му е обвинен за склоняване към проституция и предоставяне на помещения за проституция.

„Няма как за толкова години никой от официалните власти да не е знаел за дейността на Менду. Ще продължим разследването докрай, за да разберем имало ли е разпънат чадър върху него“, категоричен бе Румен Попов.