Спешна помощ в Пловдив има нужда от 25 лекари и 15 медицински сестри, за да окомплектова напълно екипите си.  Това съобщи днес нейният директор д-р Иван Стойнов. Той добави, че проблемът с кадрите е много сериозен, тъй като, ръководената от него служба има нужда и от 15 медицински сестри.

"Колегите полагат неимоверно много  усилия в тази тежка обстановка в пандемията от COVID-19, за което от ръководството сме им много благодарни", добави още д-р Иван Стойнов. Той изрази  надежда, че този проблем ще започне постепенно да се решава, като се увиличи броят на младите лекари и медицински сестри, които да  изявят желание да работят в Спешна помощ, въпреки трудностите.

Вече е оздравял медикът от службата, който бе заразен от коронавирус. Той  все още  е под карантина и след като изолацията му завърши ще се върне на работа. Всички негови 105 колеги са тествани за COVID-19 и  резултатите са отрицателни.

Спешна помощ в Пловдив получи днес дарение от Асоциацията на Лайънс клубовете „Дистрикт 130-България“.

Дарението включва 15 комплекта най-модерно защитно облекло, маски и ръкавици.

Гащеризоните са изработени от специален плат, осигуряващ най-високо ниво на защита и многократна употреба /изпиране до 50 пъти/, с европейски сертификати за качество, произведени от габровската фирма "Мак".

Облекла с това качество се произвеждат единствено в България от целия ЕС.  Лицевите щитове /шлемове/ са изработени от плътен поликарбонат с изключителна здравина и еластичност и висококачествена рамка от неръждаема стомана, позволяващи термична дезинфекция до 121 ̊С в автоклав и могат да се носят с очила и маска, произведени от друга габровска фирма - "Нико Технологии".

"Много сме благодарни за дарението. Нашите служители са на първа линия в борбата с COVID-19 и са им необходими непрекъснато  най-модерните средства за защита. Всяка помощ е добра дошла за нас", заяви д-р Иван Стойнов.

В началото на месец май 2020 год., Асоциацията на  Лайънс клубовете „Дистрикт 130-България“ в Пловдив.  получи от международната Лайънс фондация – LCIF /Lions Clubs International Foundation/, грант в размер на 10 хиляди долара за средства за индивидуална защита за героите на България - медиците от първа линия, борещи се с COVID-19.