За най-българския празник – 24 май, ръководството на Университета по хранителни технологии /УХТ/ изпрати специален поздрав, придружен с подаръчен ваучер до 180 пенсионирани преподаватели и служители на висшето училище. 

„Този ден е повод за национална гордост, празник на любовта към познанието, на стремежа към духовно извисяване и просвещение. Затова точно в този момент изразихме уважението си към нашите колеги, защото те са хората, които са ни въвели в професиите и са ни изградили като специалисти. В годините те направиха всичко възможно, за да въздигнат любимия ни университет, а с него и нашето общество. Засвидетелстваме им  благодарността си  за търпението, за споделеното време и за грижите“, заяви ректорът проф. д-р Пламен Моллов. 
По-възрастните преподаватели и служители от УХТ приеха жеста с огромна радост и благодарност.
Проф. Стефан Дичев от катедра „Машини и апарати за хранителната промишленост“ и  „Доктор хонорис кауза“ на УХТ от 2009 г. заяви: „Много хубава инициатива от страна на ректора проф. Пламен Моллов.  От 1971 г. съм в УХТ и до сега не си спомням такова нещо да е правено. За мен не е важна материалната страна, а вниманието и отношението към  бившите преподаватели в университета, защото всеки от нас с нещо е допринесъл за неговото развитие. Този красив жест е изключително ценен, защото човек като се пенсионира много бързо се забравя кой е бил и с какво е допринесъл.“  
Проф. Елена Ковачева-Апостолова също прие жеста на ръководството като признание за труда на колегите си в процеса на изграждане и на утвърждаване на УХТ. Тя благодари за вниманието към преподавателите и сътрудниците от катедра „Аналитични химия и физикохимия“, които вече не са в действащия екип. 
С умиление и малко тъга си спомням за петдесетте години в Университета по хранителни технологии, преминали  през студентската скамейка, служител и преподавател. През този период бях пряк участник и в просвещението, и в подготовката на поколения млади българи, настоящи инженер-технолози, каза проф. д-р инж. Ана Кръстева от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“. Тя изрази своята искрена благодарност за незабравата и уважението, с което проф. Моллов и неговият екип правят празника по-хубав, а с вниманието, което оказват на по-възрастните преподаватели и служители, изразяват признателност и уважение към тези, които  вече не са преки участници в учебния процес на УХТ. 
„Пожелавам на Вас и колектива на университета здраве и творчески устрем за издигането му до ниво, което всички заслужаваме, за да се гордеем с УХТ. Аз вярвам, че ще успеете“, каза проф. Кръстева.