Екипи от служители на РЗИ тръгват по проверки в детските градини и яслите в Пловдив, които отвориха днес. За това информираха от Регионалната здравна инспекция. Здравните инспектори ще проверяват дали се спазват мерките за защита на децата и персонала в забавачките от коронавирус. Там където са констатирани пропуски, ще бъдат издадени предписания за тяхното отстраняване. Проверките ще бъдат провеждани дискретно, за да не се нарушава спокойствие на децата.

Около 3900 деца се очакват в детските градини на Пловдив днес. Това са около 35% от общо 10 000, които ходят в детските заведения – съобщи заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Очаква се следващата седмица броят им да се увеличи до 50%.
За приема на децата в детските заведения няма да се изисква медицинска бележка. На входа ще се мери температурата и ще ще се прави преглед на всяко дете за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките, кото се задължават и да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми.

За педагогическия персонал са осигурени лични предпазни средства.