Това управление не е полезно за хората. То мисли за себе си, а парите на хората потъват. Дошло е време гражданите да вземат нещата в свои ръце и да станат първа политическа сила. На изборите ще участваме с името „Изправи се“.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на брифинг в Пловдив. Тя представи своите 19 мерки за 19 месеца за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа след кризата с коронавируса.

Правителството предлага кредити и милостиня, а с нашия план предлагаме заплати и работа. Обикаляме държавата, представяме 19 мерки за 19 месеца, коригираме ги и ги обсъждаме с гражданите. С гражданите отиваме на избори, допълни Манолова.

Тя подчерта, че от „Изправи се.БГ“ мерките са обявени публично и ще настояват по всяка една от тях да се предприемат действия от съответните министерства.

Манолова обясни, че акцент в 19-те мерки е Национална програма „Работа за всеки“, с която 200 000 души да бъдат върнати на работа. Малките и семейните фирми, които искат, ще могат да назначат по 4-5 човека в следващите 19 месеца, а държавата ще осигурява минимална работна заплата и осигуровки за всяко ново работно място. Ангажиментът на фирмите ще бъде работното място да бъде запазено за следващите 6 или 12 месеца.

С Националната програма „България е моето вкъщи“ могат да бъдат подкрепени 50 хил. сезонни работници. Вместо да заминават извън България, да останат в страната, обясни още Манолова.

Тя заяви, че друг акцент в 19-те мерки е Националната програма „Семейно стопанство“, която съответства и с приоритетите на Европейската комисия и също предвижда семейните стопанства да могат да наемат хора с помощта на държавата. Мярката предоставя земя за желаещите да създадат семейно стопанство, както и подкрепа за всяко ново работно място в селското стопанство. Трябва да се подкрепят традиционните български производства, обясни Манолова и даде пример със зеленчукопроизводство, плодове, рози и други традиционни култури.

По-рано през деня Манолова беше на борсата за плодове и зеленчуци в село Първенец до Пловдив, където обсъди семейните стопанства и подкрепата на държавата за родните производители. Хората изброиха редица проблеми – тромави административни процедури, натиск от страна на държавата, ниски заплати, лоши условия за пенсиониране на селскостопанските работници, твърде голяма тежест на осигурителните вноски, липса на достъп до поливни съоръжения, до научно обслужване на сектора, недостиг на агрономи и трудно достигане до пазара на българските продукти

Безплатни детска градина и ясла за всяко дете за 300 млн. лв., мащабна програма за подкрепа за самотните родители и преизчисляване на пенсиите са част от социалните мерки, допълни още пред журналистите Манолова.

Тя подчерта, че пенсиите не са преизчислявани повече от 10 години, и това би струвало на държавата 800 млн. лв. за една година.

Мерките за бизнеса включват дигитални публични услуги и намаляване на гишетата, ДДС да се връща от държавата в законоустановения срок, както и да се въведе задължение на публичните администрации да изплащат фактурите за доставки и услуги от бизнеса в рамките на 30 дни, допълни Манолова.

Тя обясни, че в законодателните мерки са включени такива за защита правата на обикновените граждани от произвола на банките, спиране безконтролния внос на боклук, своеволията на колекторите, против единната цена на водата и регулация на ЧСИ, колекторите и бързите кредити, както и Закон за частния фалит, който Манолова внесе в Народното събрание през юли 2019 г.

На въпрос за коалиция със Слави Трифонов председателят на „Изправи се.БГ“ заяви, че не е уместно в момент на криза да се обсъжда коалиционна политика.

Партийното строителство в момента не е на дневен ред. Обикаляме страната, за да представим нашия план за работните места, добави тя.

Зад мен не стоят бизнес кръгова, а интереса на обикновените хора. Именно заради това премиерът Борисов и управляващите се страхуват от „Изправи се.БГ“, категорична бе Манолова на въпрос откъде идва подкрепата за нея.