На територията  на Пловдивска област има 4  новорегистрирани  случая на COVID-19. Това съобщиха от Областния кризисен щаб

Поради технически проблеми в уеб-базираната система, за деня са въведени само 2 новорегистрирани случая.

За съжаление имаме и един починал – това е пациентката на 70 години, която беше в Интензивното отделение на УМБАЛ “Пловдив“. Тя е  била с придружаващо заболяване ХОББ.

Областният кризисен щаб изказва съболезнования на близките.

Съобщените днес болни са: мъж на 75 години от Пловдив, хоспитализиран в УМБАЛ ”Св. Георги, и съпругата му  на  74 г също на лечение в Инфекциозна клиника. Двамата са се изследвали по собствено желание.

С положителна проба е и 49 годишна пловдивчанка, изследвана като контактно лице на установен вече и обявен пациент.

Четвъртият с положителна проба е мъж на 57 години, също от града, който не е хоспитализиран.

„Предприети са всички противоепидемични мерки от страна на здравните власти, установяват се контактните на новите случаи и се насочват за тестване. Всеки един случаи се анализира и коментира в Медицинския щаб,  заяви областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

От Областния кризисен щаб, в отговор на множество запитвания, уточняват, че  предвид последната заповед на здравния министър, носенето на маски е  задължително само в аптеки, болници и обществения транспорт. На останалите обществени места – банки, заведения, магазини и др. е по желание и гражданите не могат да бъдат връщани за липса на маски. В случаите, когато носенето на маска е изискване на собствениците на обектите, то те трябва да осигурят маски  за клиенти си  или посетителите .