„Пловдивската организация има ключова роля като втора по големина структура на БСП в страната“, каза пред отчетно-изборния форум на социалистите в града на тепета народният представител и член на националното ръководство Кристиян Вигенин. Той поздрави задочно  делегатите от името на председателката на НС на БСП Корнелия Нинова. „Заедно можем повече. Да търсим консолидацията и обединението, защото сме отговорни към  България.“, допълни той.   Той подчерта, че прекият вътрешнопартиен вот трябва да донесе повече позитиви, отколкото негативи,  и да сплоти партията.
„Винаги в кампанията съм казвал, че съм социалист и  платформата ни е автентичната социална платформа на Пловдив“, посочи в изказването си лидерът на социалистите в местния парламент Николай Радев.  Според него тя отчетливо е била разграничена на местните избори миналата есен, когато самият той беше и кандидат за кмет. Николай Радев благодари на всички социалисти в листата, както и на младежите, които не бяха в нея, за работата по време на кампанията. Същевременно Радев изрази и своето разочарование от борещите се за преференции кандидати, които в купените публикации, не споменаха нито  БСП, нито кандидата и за кмет, защото припознаха друг кандидат за свой. 
„Социалистите в Общински съвет Пловдив имаме най- адекватна политика в кризата, това признаха и опонентите ни“, отчете Николай Радев. Според него  големите проблеми в БСП  идват от това, че  партията е приела образ на народняшка, вместо на социалистическа, каквато е по смисъл и предназначение -  социалистическа.  Доц. Атанаска Тенева изрази удовлетворение от форума и подмладения му състав. „Градската организация и конференцията имат потенциал да се справят с предизвикателствата пред нея“, каза Тенева и призова за повече диалог.
Народният представител и водач на пловдивската листа проф. Иво Христов подчерта, че БСП като единствена партия в българския политически интерес е призвана да бъде лидер в отстояването на българския национален интерес. „Това означава БСП да е в перфектно състояние, за да може да спасява страната за пореден път. От кондицията на БСП зависи и кондицията на страната“, акцентира проф. Христов. Водещият Атанас Петков призова за открит разговор, на който мястото е именно днес и на тази конференция.