Десет автомата за безкондукторно таксуване са били залети с вода тази сутрин и са излезли от строя. Новината съобщи ръководителят на ОП "Организация и контрал на транспорта" инж. Пламен Вълков. Вандалският акт е извършен в деня, когато се въвежда безкондукторното таксуване в градския транспорт на Пловдив . Билетите ще се купуват от монтираните в автобусите автомати, както и от над 90-те стационарни, които са монтирани на спирки или пред училища, училища и обществени сгради, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“ .

Автоматите в автобусите работят с монети от 10 стотинки до 1 лев и трябва да се пусне точната сума, тъй като ресто не се връща.  От тях могат да се закупят 3 вида билети: за еднократно пътуване – 1 лв.; за пътуване с прекачване в рамките на 1 час – 1,50 лв.;  еднодневен билет за всички линии за един календарен ден – 4 лв. 

Ако някой автомат в даден момент не работи, продажбата на билети ще се извършва от шофьора на автобуса.

От стационарните автомати може да се закупи хартиен билет на стойност 1,50 лв. за еднократно пътуване с прекачване в рамките на 1 час, еднодневен билет за 4 лв. за всички линии в рамките на един календарен ден. TVM-ите приемат банкноти и връщат ресто, плащането може да стане дори с дебитни и кредитни карти.

Стационарните автомати имат опция „Анализиране на карта“. Пластичната карта струва 2,50 лв. и може да се закупи на специализираните гишета във всяко едно от 6-те районни кметства. Тази карта може да се зарежда от TVM-ите – например билет за 5 лв. за всички линии за срок от 24 часа след първото валидиране или 9 лв. за 10 билета за еднократни пътувания.