Настоящият носител на Купата на България Локомотив" (Пд) се класира за втори пореден финал в турнира след, като завърши  0:0 с "Левски" в София на реванша от полуфиналите и 2:0 общ резултат. 

Така "черно-белите" ще опитат да дублират  триумфа си от 2019-а в турнира, а негов съперник ще е или ЦСКА, или Ботев (Пловдив) . Техният  реванш от полуфиналите е в сряда в столицата (0:0 в първия двубой).

Само един  отбор, извън София е защитавал Купата на България в поредни години - Литекс

"Сините" започнаха  започнаха по-агресивно днешната среща , но без да успеят да застрашат вратата на Мартин Луков в първите минути минути.

В 15-ата минута Янис Каргас бе напът да сътвори голяма глупост, след като се опита да покаже техниката си в собственото си наказателно поле. Шест минути по-късно Станислав Иванов подаде към днешния централен нападател на "сините" - Стайн Спиерингс, който обаче не успя да стигне навреме до топката и бе изпреварен от Мартин Луков. 

В24-ата минута младият Станислав Ив анов имаше шанс да открие резултата, но изстрелът му бе неточен и мина покрай вратата на "смърфовете". 

Постепенно  Локомотив (Пловдив) заигра по-стабилно, а минути преди края на първата част само Георги Георгиев попречи на "смърфовете" да отбележат. Стражът на "сините" спря с една ръка топката, която летеше към  вратата му след удар от въздуха на Бирсент Карагерен.

На почивката Георги Тодоров реши да започне със смените, като Найджъл Робърта замени Стайн Спиерингс, а Мартин Райнов влезе на мястото на Франко Мазурек.

През втората част  и двата отбора не успяваха да задържат топката в свое владение дълго време. В 57-ата минута Левски все пак стигна до възможност пред вратата на гостите. Робърта бе изведен зад гърба на отбраната на Локомотив, но Диниш Алмейда спря национала на Кюрасао да прехвърли Луков, избивайки в корнер.

В 63-ата минута Иван Горанов центрира в наказателното поле на главата на Паулиньо, който стреля към вратата на Луков, но стражът на "смърфовете" се намеси блестящо и изби в корнер. "Сините" обаче продължиха с натиска си в търсене на гол. Станислав Иванов прати топката високо над вратата, но секунди след това Найджъл Робърта опита да вкара със задна ножица, но стреля право в тялото на Луков. Мартин Райнов пък не успя да се справи с добавката.

В 83-ата минута Димитър Илиев напредна с топка в крака отдясно и подаде по земя за Карагарен, който стреля към вратата на Георгиев, но Янис Каргас сложи крак на пътя на топката и блокира удара му. 

"Сините" не се отказаха да търсят чудото, но Мартин Луков отново отказа амбициите им. Три минути преди края Найджъл Робърта стреля с глава след центриране на Иван Горанов, но вратарят на гостите се намеси блестящо и прати топката над вратата си.

В първата минута на добавеното време Левски най-накрая прати топката във вратата на Луков, но Никола Попов не зачете попадението, защото видя нарушение на голмайстора Янис Каргас. 

"Стигнахме до финала с голямо желание, отборът даде всичко от себе си, играхме за всяка топка, отбранявахме се отлично, Луков се справи отлично, но всички играчи се раздадоха. Дублирахме ги, работата на защитниците беше по-лесна, имахме и възможности за гол, но и Левски имаше възможности, искам да пожелая на Миланов всичко най-добро, направихме страхотен мач, не допуснахме ситуации пред вратата ни, имахме по-голямо самочувствие, ако спечелим финала всички ще сме радостни. Анте  Аралица имаше проблеми, доволен съм от играта му днес. Не може да кажем, че сме фаворит за финала, там нещата винаги са 50:50", заяви старши треньорт на Локомотив (Пд) Бруно Акрапович.