В първия ден на юли в галерия "Аспект" своята поредна самостоятелна изложба представя Генчо Накев.  Наложил се през годините като един от основните автори на галерията, Генчо не е от художниците, които държат да направят изложба всяка година и на всяка цена. Но когато картините, създадени в период на усамотение на ателието му, оформят цикъл, изразяващ последните идеи и търсения на автора, значи е дошло времето те да срещнат своята публика.
     Настоящата изложба е особена, по-голямата част от картините са създадени в месеците на ограничения и изолация и това неминуемо е рефлектирало в общото усещане и въздействие на творбите. Деветнайсетте картини са обединени в един цикъл, който Генчо е нарекъл  „Отключени пространства“ и отразяват творческите му търсения от последната година. „Извънредната ситуация оказа съществено влияние върху някои от произведенията в тази експозиция. Физическите ограничения за придвижване и контакти заостриха спомените и полета на мисълта и чувствата. Неосъществените пътувания и ограниченият контакт с природата породиха силно фрагментнирани образи: живописен колаж от спомени, пронизани от бъдещето, мистични преживявания и предчувствия, претворени в нова материална реалност. Заглавията често са условни и подсказват само част от повода за конкретната картина. Зрителите са поканени сами да довършат разказа със своите възприятия“ – разказва художникът.
             Силният колорит, геометрично изчистените силуети и фактурната материалност са елементите, изграждащи композиционно картините и характеризиращи най-точно Генчо Накев като творец. Продължавайки да експериментира на полето на чисто абстрактната живопис, той доразвива своя вече наложен разпознаваем стил и представя пред пловдивската публика една може би малко по-вглъбена и меланхолична, но  много естетска и технически издържана експозиция. Всеки, който би искал да се разходи сред отключените пространства на Генчо Накев, може да направи това до 20 юли в галерия "Аспект".